Logotips d'organismes oficials

Jóvens del Matarranya protagonitzaran un nou intercanvi cultural a Irlanda

Un total de 15 jóvens i tres monitors marxaran dilluns al centre del país en un intercanvi d'estiu que versarà sobre la salut mental. A finals d'estiu, el Matarranya viurà la segona part d'este intercanvi

Imatge d'arxiu d'activitats realitzades per les antenes informatives. Foto: NDM

Un total de 15 joves del Matarranya protagonitzaran des d’este dilluns un nou intercanvi cultural. Parlem d’una nova experiència Erasmus+, i que en esta ocasió consistirà en un intercanvi bilateral entre Espanya i Irlanda que versarà sobre la salut mental. Dilluns de la setmana que ve, els 15 jóvens del Matarranya, acompanyats de tres monitors, agarraran un vol des de Barcelona a Dublín, per a moure’s cap al centre de l’illa. Allí s’hi estaran una setmana sencera. A finals de juliol, serà el Matarranya qui farà de territori amfitrió i acollirà 15 jóvens irlandesos durant 7 dies més. Una aventura que esperen que sigue molt enriquidora, i que per als jóvens del Matarranya no és nova. De fet, i abans de la pandèmia, la Comarca del Matarranya va liderar projectes similars com el que es viurà este estiu. L’experiència integre xics i xiques d’entre 14 i 17 anys, i a Irlanda els jóvens de tots dos països cooperaran amb una entitat social.

Nuri Gasulla és tècnica de Joventut de la Comarca del Matarranya, i va manifestar que «fa anys que no protagonitzàvem un intercanvi. És una activitat que sol agradar molt, però a causa de la pandèmia es va parar tot una mica. Va costar trobar grups disposats a treballar de manera conjunta. Este estiu va eixir la possibilitat i l’hem impulsada». Gasulla va recordar que «normalment, tots els intercanvis tenen una línia d’acció, i en esta ocasió apostem per la salut mental. Vam pensar que és un contingut bastant interessant per a treballar amb els jóvens». I a través d’este intercanvi, «el que volem fomentar són recursos i opcions, com ara la naturalesa o l’entorn, que et poden ajudar a cuidar d’esta salut mental». De fet, a través d’este intercanvi cultural, tant a Irlanda com després al Matarranya fomentaran molt les activitats a l’aire lliure, complementant-les amb jocs, dinàmiques i altres elements per a treballar esta línia d’acció.

No és el primer estiu que des de Joventut impulsen un intercanvi cultural. De fet, tal com va concretar Nuri Gasulla, «la pandèmia ho va parar, i ara ho hem reprès», amb la previsió d’impulsar més intercanvis en pròxims estius. Esta nova experiència començarà el dilluns, però les administracions porten molts mesos treballant-ho perquè no falte de res. «No són coses que ixen de la nit al dia. Has de trobar un bon soci i col·laborar durant molt de temps», va recordar Gasulla. De fet, des de Joventut porten organitzant este intercanvi des de l’any passat, i fa mesos que estan submergits en una segona experiència d’intercanvi europeu que volen llançar per al pròxim estiu. Estos intercanvis tenen places limitades i tenen bastant reclam entre els joves. De fet, no ha resultat difícil omplir-les totes. Al llarg de l’any, des del departament de Joventut treballen colze a colze amb les Antenes Informatives, un projecte autonòmic on els jóvens dinamitzen les seues comarques.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Nuri Gasulla, tècnica de Joventut de la Comarca del Matarranya, sobre l’intercanvi cultural que protagonitzen des del dilluns el Matarranya i Irlanda:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans