Logotips d'organismes oficials

L’escola de Ràfels busque famílies per a consolidar el seu projecte educatiu

Tot i que els 12 xiquets que tenen matriculats asseguren la continuïtat de l'escola, l'equip docent busque noves famílies per a conservar els recursos docents

Imatge facilitada per l'escola de Ràfels, que està integrada al CRA Alifara, i que inclou també la Freixneda, la Portellada i Valljunquera. Foto: NDM

A través de les xarxes socials, l’escola municipal de Ràfels ha impulsat una campanya per a promocionar el seu projecte educatiu i, d’esta manera, engrescar noves famílies a afegir-s’hi. De fet, tot i que la continuïtat de l’escola està més que assegurada amb la presència de 12 xiquets i xiquetes de cara al pròxim curs acadèmic, l’equip docent està buscant nous alumnes i assegurar-se els recurs humans necessaris per a implementar el seu projecte amb plenes garanties. Pilar Ondiviela, docent i veïna a Ràfels, va detallar que «el curs passat vam tindre 10 alumnes, i el pròxim curs acadèmic tenim 12 matriculats». Un número que «ens deixe al límit per a conservar les dos docents de referència a temps complert». Ràfels «porte molts anys impulsant un projecte educatiu que pensem que és molt interessant i que agrade les famílies, i ens agradaria seguir endavant». Ondiviela va afegir que la comunitat educativa i col·laboradors de l’escola han impulsat esta campanya per a «publicitar la manera de treballar a l’escola, i així animar noves famílies».

Com ocorre a bona part de l’escola rural, l’aula de Ràfels, adscrita al CRA Alifara, ha fluctuat molt en els últims anys. «Ha hagut un moviment de famílies molt potent» en els últims cursos. I de passar a escassos 2 alumnes, amb el perill de desaparèixer i tancar l’escola, fa cosa de tres cursos «vam arribar als 21 alumnes». Per motius laborals, l’escola de Ràfels perdrà el pròxim curs acadèmic una família. I això es tradueix en dos alumnes menys, que per a una escola menuda «són molts». Una escola menuda, però molt valorada. De fet, sense anar més lluny, l’aula de Ràfels i el CRA Alifara «enguany hem rebut un premi per la implementació de metodologies actives i innovadores». Ondiviela va recalcar que «a Ràfels hem tingut la sort de tindre dos docents amb continuïtat uns quants cursos», i l’escola ha apostat per un treball «molt potent en relació a l’entorn i els agents externs, amb la sensació de crear una petita família educativa». Una escola que porte com a bandera el lema junts i juntes és millor, sent l’escola una part del poble i el poble una part de l’escola.

El repte de trobar casa
Un handicap addicional que s’estan trobant des de l’equip docent és l’oferta residencial. Ràfels, com la gran majoria de municipis del Matarranya, té bastantes cases buides. Però el parc de lloguer és bastant limitat i ara mateix està completament ocupat. De fet, Pilar Ondiviela va concretar que «s’han posat en contacte un parell de famílies interessades en el projecte educatiu», però per a matricular els seus fills i vindre a Ràfels necessitarien una casa digna on viure. En eixe sentit, traslladaven eixa voluntat a l’ajuntament, i mirar de quina manera els hi poden facilitar les coses per trobar una casa, sumant així nous pobladors a Ràfels i noves famílies al CRA Alifara.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Pilar Ondiviela, tutora del centre i mare, sobre la campanya que ha impulsat l’escola de Ràfels per incorporar famílies i xiquets al seu projecte educatiu:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans