Logotips d'organismes oficials

Gent del Matarranya i l’Associació d’Empresaris, en contra dels aerogeneradors

200 persones van assistir a la xerrada informativa en contra de la proposta d'implantació de centrals eòliques al Matarranya

Video Thumbnail
Xerrada Parcs Eolics
Divendres passat 10 de gener es va realitzar una xerrada informativa en contra de la proposta d'implantació de centrals eòliques al Matarranya i de la seua afectació al territori. L'acte, que va tenir lloc a la seu comarcal de Vall-de-roures, va ser promoguda per l'Associació Gent del Matarranya i l

Divendres passat 10 de gener es va realitzar una xerrada informativa en contra de la proposta d’implantació de centrals eòliques al Matarranya i de la seua afectació al territori. L’acte, que va tenir lloc a la seu comarcal de Vall-de-roures, va ser promoguda per l’Associació Gent del Matarranya i l’Associació d’Empresaris comarcal, una entitat multisectorial que aglutina més de 160 empreses del sector agrícola, de la construcció, dels serveis i del turisme.

La xerrada va tenir lloc a la sala d’actes de la seu comarcal, que no va poder acollir a les 200 persones interessades per un projecte que pretén implantar al Matarranya 84 aerogeneradors, i va tenir com a ponents a Ferran Vallespinós, coordinador de Medi Ambient a la Diputació de Barcelona, ​​ja Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, entre altres convidats de la comarca veïna que van explicar la seua experiència després de la implantació dels parcs d’aerogeneradors al seu territori.

La contaminació acústica i l’impacte en el turisme són algunes de les claus de l’estudi previ d’impacte ambiental. “Hi ha temes fonamentals que no estan correctament explicats en l’informe, per la qual cosa cal ser precís encara que molts dels punts són fonamentals, com el del soroll, que no estan correctament tractats”, va explicar Vallespinós, que va al·legar haver intentat ser el més objectiu possible per proporcionar informació “que permeta prendre decisions tant a la població com a l’administració”. A la qüestió, el coordinador de medi ambient, va aconsellar als assistents al debat sol·licitar tota la informació necessària abans de prendre decisions. “Jo no seria absolutament pessimista. En primer lloc, sol·licitaria tota la informació necessària, i en segon, esperaria perquè és una batalla de llarg recorregut que acaba de començar”. L’expert va apostar per la incompatibilitat amb altres possibilitats econòmiques, amb l’encant paisatgístic i natural del Matarranya i la manca d’informació sobre les característiques eòliques de la zona com motius suficients per rebutjar el projecte.

Els organismes, en aquest sentit, van demandar exigir la defensa de l’acompliment de la Carta del Paisatge del Matarranya i de les Directrius d’Ordenació aprovades en 2008 i en 2010 sota les quals es vetlla pel manteniment i el desenvolupament sostenible dels mitjans de vida territorials. A la fi de la ponència es va posar a disposició del públic una recollida de signatures per a la retirada dels projectes, que a data d’aquest dilluns, ja recollia més de 2.000 signatures.

REDACCIÓ
Mitjans