Logotips d'organismes oficials

Perill de desbordament del riu i absència de suministre elèctric entre els greus problemes al Matarranya

Problemes amb el subministre elèctric, les xarxes telefòniques i internet i les carreteres segueixen impedint que el Matarranya retorni a la normalitat

Riu Matarranya al seu pas per Massalió. MMB

Avui dimecres segueixen els greus problemes ocasionats per la borrasca ‘Gloria’ al Matarranya i poc son els veïns del territori que han pogut tornar a la normalitat aquest matí.

El subministre elèctric sol funciona amb normalitat als municipis de Massalió, La Vall del Tormo, Calaceit i Valljunquera, i cal dir que encara així les pujades i baixades de tensió en aquests municipis es van succeint. A Vall-de-roures i Queretes l’electricitat arribe a diferents zones de la localitat, però hi ha d’altres que segueixen sense o tenen talls intermitents de forma constant. La zona de Pena-roja, Fondespatla, Torredarques i Montroig segueix avui sense llum i de moment no és té coneixement de quant arribarà alguna solució. Altres municipis com Fórnols, La Portellada, La Fresneda i Ráfels tenen electricitat gràcies als 8 generadors que ha instal·lat l’empresa responsable. Si bé, tampoc es pot assegurar que la llum arribi de forma constant.

Si el subministre elèctric és un greu problema, a hores d’ara el principal problema del territori és que tots els municipis a excepció dels ubicats més al nord, no tenen xarxa de telefonia mòbil i en molts casos hi ha problemes en la xarxa fixa i internet. Aquest fet fa que sigui molt complicat conèixer exactament la situació en què es troben els veïns i els municipis.

Les precipitacions, com ja vam esmentar en durant la jornada d’ahir, han produït moltes destrosses a edificis públics i privats. Al marge de la informació que ahir es va donar referent a edificis afectats a Vall-de-roures, Queretes i Mont-roig, avui molts ramaders de la comarca estan informant que les seues granges han sofert greus desperfectes. En alguns casos la situació és molt greu per què els tellats han cedit i han deixat atrapats als animals dins del recinte. A més, cal assenyalar que com que no funciona la xarxa de telefonia mòbil no es pot avisar a cap empresa o servei que pugue ajudar a solucionar, en la mesura del possible, aquesta situació.

Tampoc el sector agrari s’ha estalviatls danys. A partir de la zona mitja de la comarca, és a dir de Queretes i Valljunquera cap al nord, les explotacions d’armelers i olivers s’està veient que han sofert greus desperfectes per què el pes de la neu han trencat un gran nombre d’arbres.

Tot i que avui ja es pot circular per algunes de les vies principals del territori, a hores d’ara encara s’ha d’anar en molta precaució tant des de les Ventes de Valdealgorfa fins a Vall-de-Roures com des d’esta localitat fins a Calaceit o Mont-roig. Els problemes en aquestes vies principals sobretot són derivats d’esllavissaments de terra i roques o per la caiguda d’arbres o altres elements a la carretera. Respecte a les carreteres secundàries i entrades dels municipis segueixen presentant molts problemes a excepció de les ubicades més al nord del territori.

Finalment cal dir que les fortes precipitacions en forma d’aigua de la jornada d’ahir i l’aigua procedent de la neu a la zona sur van fer que ahir a la tarde que el riu Matarranya durant la jornada d’ahir tingués un gran cabal. De fet, a radera hora d’ahir l’aigua del Matarranya va estar a punt de passar per sobre del pont de ferro de Vall-de-roures. Aquest matí aquesta pujada del riu s’ha notat especialment a la zona baixa on l’amplada del riu és extraordinària i ja està produint els primers problemes. De fet, a Massalió, la crescuda ja ha provocat danys en els camins propers al riu i també a la zona externa de la captació d’aigua de boca.

(Aquesta informació aquesta subjecta a modificacions i cal assenyalar que en molts casos no s’ha pogut parlar directament en els municipis afectats debut als problemes en la xarxa de telèfon fixo i mòbil).

REDACCIÓ
Mitjans