Logotips d'organismes oficials

Mentre el Matarranya intenta tornar a la normalitat, es planteja sol·licitar declarar-lo com a zona catastròfica

Avui dijous, després de tres dies d’incomunicació, poc a poc es van reprenent els serveis als diferents pobles del Matarranya. Tot i així, alguns encara estan sense cobertura i en d’altres hi ha preocupació per l’abastiment d’aigua corrent.

Els pobles al centre i sud de la comarca avui encara tenen molta neu acumulada, com a Pena-roja. / Foto: J. Puig.

Els darrers tres dies el Matarranya ha viscut una situació excepcional. D’una manera o d’altra, la totalitat dels pobles s’han vist afectats pel temporal de neu i pluja intens. Han estat molts els que han patit talls de llum, alguns dels quals no s’han restablert fins a este mateix dijous al migdia. Això ha suposat que alguns municipis hagin estat una cinquantena d’hores sense subministrament elèctric. En este sentit, la zona més afectada ha estat el centre i el sud del Matarranya. A Fórnols i Torre d’Arques, per exemple, han estat sense electricitat des del dilluns la nit fins a la mitjanit del dimecres a dijous. A Arenys i Queretes també ja tornen a disposar d’electricitat. Pena-roja de Tastavins ha estat una de les localitats més afectades per la manca d’este subministrament: fins avui al migdia no han disposat d’electricitat. Mentre que a alguns pobles se’ls hi ha instal·lat generadors, en el cas de Pena-roja s’ha optat directament per connectar-los a Torre d’Arques.

Pel que fa a la telefonia, tant la connexió de fixe com la de mòbil està retornant de manera desigual. Mentre que al nord del Matarranya este subministrament no ha patit tant, altres zones han estat diversos dies absolutament incomunicades. Avui la majoria de pobles està tornant a tenir connexió telefònica, encara que depenent de les operadores este subministrament s’ha restablert a uns pobles que a altres. Algunes zones del centre i sud, com Beseit o Pena-roja, han estat pràcticament incomunicades des de dilluns la nit i el servei no s’ha reprès fins avui mateix. Altres, com Fondespatla, segueixen sense poder comunicar-se telefònicament. N’hi ha que han estat una mica més afortunats: fins a La Fresneda s’han mobilitzat diversos alcaldes i veïns i veïnes del Matarranya ja que hi havia un punt concret on podien disposar de cobertura per a fer trucades.
A banda, alguns veïns del Matarranya compten amb suport de teleassistència o oxigen assistit, fet que ha preocupat especialment a alcaldes com el de Fórnols: “Estos serveis tampoc funcionaven i este ha estat un dels punts més preocupants. Per sort, no ha passat res.”, ha afirmat Daniel Ferrer.

En quant a l’abastiment d’aigua de boca, alguns pobles han vist interromput el servei durant els darrers dies. A Beseit, per exemple, van estar gairebé 18 hores sense aigua per a beure, cuinar o rentar-se. A banda, en alguns municipis està creixent la preocupació per este subministre, que s’ha vist afectat pels talls de llum constant. Així, Mont-roig està dotant d’aigua als veïns només amb el que resta del dipòsit de reserva, que pot acabar-se en unes hores. “Estem intentant que Endesa ho solucione. Ara per ara ens han dit que estan fent un reconeixement de la línia en helicòpter per a vore on es localitza el problema”, ha comentat José Ramon Guarc, alcalde de Mont-roig.

Les carreteres són majoritàriament circulables a hores d’ara, però no s’ha tornat a la normalitat. Algunes han estat afectades per la caiguda de pins o esllavissades de terra i pedres. És el cas de Massalió, un dels accessos al qual té només un carril en funcionament. D’altres encara es troben afectats per la neu. En este sentit, a Fórnols el passat dimarts la llevaneus van obrir un dels accessos que connecta el municipi en la N-232. Tot i així, en alguns punts més estrets ni la pròpia màquina va poder passar i a hores d’ara encara resten tancats.

A dins dels propis pobles, els ajuntaments i els veïns s’han mobilitzat i han començat a obrir vials per on poder circular els peatons i evacuar l’aigua de la neu desfeta.

Helicòpter sobrevolant les zones afectades per estudiar el reestabliment de la xarxa elèctrica. / Foto: J. Puig

 

Danys materials als pobles del Matarranya
Sense dubte, la pitjor part del temporal ha estat l’afectació a edificis públics i propietats privades. En general, a la majoria de pobles s’han vist granges en les que s’ha enfonsat el sostre i han mort molts animals. A l’empresa Arcoiris també se l’hi ha enfonsat algunes naus. D’altra banda, alguns camps de conreu es troben devastats i molts d’arbres s’han partit, com es pot veure en els camps d’oliveres.

En algunes cases s’han ensorrat els porxos, i en habitatges vells també s’han enfonsat les teulades. A Beseit s’ha enfonsat la teulada d’una casa habitada per dos veïnes, a les que van tenir que evacuar i ressituar en cases veïnals i, finalment, en una de les fondes del poble.

En quant a infraestructures municipals, Vall-de-roures ha estat un dels pitjors parats: tant el pavelló municipal, com la pista de pàdel o alguns magatzems municipals han quedat ensorrats, amb vehicles i material a dins. A més, les sèquies de la capital matarranyenca han quedat taponades. “Es un desastre”, ha afirmat Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures. Ha continuat: “Estem intentant que la gent es pugui moure’s pel poble”.

L’edifici de Dinópolis, a Pena-roja, també ha patit desperfectes al sostre. Mentre, algunes cases particulars i edificis municipals s’han inundat en diversos punts de la comarca.

Centres educatius i serveis comarcals
Mentre que les aules de adults i les escoles infantils encara estan tancades, l’IES Matarranya ha intentat tornar a la normalitat. El matí d’avui han pogut arribar tots els alumnes de les línies de transport escolar, excepte les de la zona de Mont-roig, Pena-roja, Rafels o La Portellada. Els professors també han pogut tornar a les aules. “Avui hem començat a fer classes més regulars, en alguna afectació al temari. Esperem que demà ja podrem dur a terme les classes en absoluta normalitat”, ha comentat José Ramon Guarc, cap d’estudis de l’IES.

Els serveis comarcals avui encara estan suspesos. S’espera que demà divendres el servei de recollida de basures es torne a posar en funcionament.

Balanç comarcal
“Hi ha pobles que tardaran en recuperar la normalitat, sobretot tenint en compte tots els desperfectes ocasionats”, ha comentat Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya. Ha afegit: “la situació ha estat d’impotència absoluta. La comunicació en lo Govern d’Aragó ha estat constant però el cas d’Endesa és vergonyós.”

A nivell d’institució comarcal s’ha previst una reunió per al proper dilluns 27 de gener en la que s’agruparan tots els alcaldes en los diferents consellers comarcals. L’objectiu serà fer una valoració dels danys i treballar per elaborar un protocol per a futurs casos similars. A banda, també es tanteja la idea de sol·licitar que el Matarranya sigui declarat Zona Catastròfica, lo qual comportaria l’arribada d’ajudes importants.

Mentre, els veïns i veïnes més grans dels diferents pobles han insistit en què mai havien vist una nevada d’esta magnitud. I és que pobles com Pena-roja o Beseit han arribat a registrar gairebé un metre de neu en esta nevada històrica.

SABINA COLOMÉ
Mitjans