Logotips d'organismes oficials

Pèrdues milionàries després del pas de ‘Glòria’ pel Matarranya

Més d'un metre de neu va caure a Peñarroya i la gent gran van qualificar la nevada com "històrica" Vall-de-roures ha perdut gran part de la seua infraestructura pública i instal·lacions esportives

A tot el territori nombroses granges i magatzems han patit danys. / Foto: S. Colomer

Una nevada històrica o el que podria deixar com a resultat la declaració del Matarranya com a zona catastròfica és el que es va viure la passada setmana a la comarca. Diversos dies d’incomunicació, milions d’euros quantificats en desperfectes i una precipitació que va arrasar amb mitjans de vida i va paralitzar el territori comarcal pràcticament durant una setmana.

Tot i que les prediccions ho advertien, no va ser fins a la tarda del dilluns quan es va veure la quantitat de precipitació que s’estava acumulant. Es van marcar alguns rècords, com a Pena-roja de Tastavins on, tot i veure nevar pràcticament cada hivern, els majors de la localitat van qualificar el pas de la borrasca ‘Glòria’ com “una nevada històrica” ​​que no havien vist durant tots els seus anys de vida amb més d’un metre de precipitació acumulada.

Els principals afectats del temporal van ser les explotacions ramaderes, que en molts casos han perdut part de les seues cobertes i, en altres tantes, molts dels seus animals. Però no només d’aquestes explotacions, les infraestructures públiques també s’han vist danyades per ensorraments o filtracions. Escoles públiques, pavellons poliesportius, pistes de pàdel, llocs emblemàtics i instal·lacions municipals han quedat en alguns casos totalment derruïdes.

La pitjor part, possiblement, se l’ha endut la capital. Vall-de-roures ha perdut grans explotacions agrícoles d’un dels gegants comarcals. La borrasca va arrasar amb diverses naus i instal·lacions del Grup Arcoiris. I no només això, el magatzem municipal, el pavelló poliesportiu, l’emblemàtica pista Montecarlo i les instal·lacions de pàdel de Vall-de-roures han quedat inutilitzables després de la gran nevada.

Per si no fos prou, les comunicacions i els telèfons d’emergència per alertar de la situació van estar bloquejats durant dies. La manca de subministrament elèctric, d’abastament d’aigua potable i la interrupció de les línies telefòniques no només va deixar de facilitar les tasques de cooperació a la zona, sinó que va incomunicar a centenars de familiars.

Les quanties en desperfectes, tot i que es preveu que siguen milionàries, caldrà esperar per a conéixer-les de moment. El Matarranya trigarà possiblement anys a tornar a la normalitat.

PAULA VIVER
blank Mitjans blank