Logotips d'organismes oficials

Els ramaders afectats pel temporal busquen una solució econòmica comuna 

La majoria dels sostres ensorrats eren d'uralita, un residu que conté d'amiant, un material perjudicial per a la salut.

Moltes instal·lacions ramaderes del territori van acabar completament assolades. / Foto: J. Puig
Video Thumbnail

Reunio Ramaders

https://youtu.be/2Hs662vE7i4 El passat 4 de febrer els ramaders de Fondespatla, uns dels principals damnificats pel pas de la borrasca Glòria el passat 20 de gener pel Matarranya, es van reunir amb la finalitat de posar en comú les principals inquietuds respecte a la manera d'actuar en les pròximes

El passat 4 de febrer els ramaders de Fondespatla, uns dels principals damnificats pel pas de la borrasca Glòria el passat 20 de gener pel Matarranya, es van reunir amb la finalitat de posar en comú les principals inquietuds respecte a la manera d’actuar en les pròximes setmanes i reduir els costos de reconstrucció de les explotacions.

Moltes de les instal·lacions ramaderes del territori van acabar completament assolades a causa de la gran quantitat de precipitació en forma de neu que van haver de suportar durant diversos dies, en concret, en aquesta localitat van ser 8 les explotacions destrossades pels efectes de la neu, assolant els sostres, inutilitzant estructures i matant desenes d’animals. Cal sumar-hi a més que la majoria dels sostres ensorrats eren d’uralita, un residu amb un alt component d’amiant, un material perjudicial per a la salut pel seu despreniment de fibres microscòpiques. Per retirar aquest material serien necessaris milers d’euros i un projecte prèviament acceptat per l’Institut Aragonés de la Salut i dut a terme per empreses especialitzades.

“Volem que s’agrupen tots els afectats a nivell comarcal per realitzar una petició d’ajudes donada la situació insostenible econòmicament pels afectats”, va explicar l’alcaldessa de l’activitat promotora de la iniciativa, Carme Agud. La gestió d’aquest tipus de residus passa per la possibilitat de fer un curset comarcal per tal de formar els afectats en el tractament de les grans plaques d’uralita. “A més d’estar en una situació nefasta, el fet de retirar els residus encara agreuja la situació”, va explicar Agud, “esperem que el Govern d’Aragó amb voluntat política puga remeiar”.

Davant la situació, els ramaders es veuen abocats a una reconsideració sobre la reconstrucció d’aquestes explotacions, el que des de les administracions es percep com una amenaça a la societat produïda pel tancament de desenes d’instal·lacions ramaderes. De fet, ja s’han fet públiques les intencions dels propietaris que, en alguns casos, desembocarien en la marxa d’alguna família del Matarranya.

Tant la indústria ramadera com les administracions públiques lluiten en aquests dies per intentar posar remei a una situació irrevocable que afecta a un sector clau de l’economia local.

PAULA VIVER
Mitjans