Logotips d'organismes oficials

Fórnols acollirà la vuitena edició del Matarranya Íntim

Del 31 de juliol al 2 d’agost el poble s’omplirà d’espectacles d’avantguarda

El festival utilitza espais singulars i cases privades com a escenari / Foto: NDM

Després de portar les arts escèniques a set municipis del Matarranya, este any el Matarranya Íntim arribarà fins a Fórnols. El poble més menut de la comarca, on viuen menys de quaranta veïns, es transformarà en un gran escenari per acollir a referents del món del teatre i la dansa.

Justament, el fet de ser el municipi més menut de la comarca ha estat un dels punts a favor per a ser assignat com a seu del festival. “Si hi ha un exemple de l’Espanya despoblada, este és Fórnols”, comentà el director del festival, Jacobo Roger. Afegí: “Es necessari posar el focus d’atenció en pobles així, que són una meravella però tenen un alt risc de despoblació”.

Des del seu origen, el Matarranya Íntim ha tingut com a objectiu apropar aquestes arts als municipis rurals del territori, dinamitzant i revivint el seu panorama cultural. Des del 2013, el festival ha estat pioner en portar el teatre emergent als espais singulars dels nostres pobles i a l’interior de les mateixes cases.

Tant el consistori com els veïns i veïnes s’han mostrat entusiasmats per la iniciativa. “És un poble molt tirat endavant. L’ajuntament té moltes ganes de fer-ho i de treballar”, incidí Roger.

Durant els propers mesos tant des de la direcció del festival com des del propi municipi treballaran conjuntament per aconseguir establir una programació acurada. “Ja tenim un equip de gent que ha vingut a la primera reunió i ha proposat espais adients per a esdevenir l’escenari de les actuacions: bodegues, cases privades o, fins i tot, la presó municipal. La gent del poble és imprescindible”, especificà el director.

Fórnols, com molts altres pobles del Matarranya, compta amb uns recursos molt limitats que no li permeten contractar espectacles escènics d’este tipus. Es preveu que el festival, que en altres edicions ha arribat a acollir fins a 2.000 assistents, tindrà un impacte molt gran per al poble, donant-los-hi molta visibilitat. “La gent que es fidel al festival vindrà des de Valencia, Castelló, Barcelona, el País Basc… i coneixerà estos poblets més ignorats. Fórnols serà noticia als mitjans de comunicació per un motiu positiu”, afegí Roger.

El Matarranya Íntim arribarà a Fórnols del 31 de juliol al 2 d’agost i oferirà una programació variada i en sessions continues. Entre els espectacles n’hi haurà de diferents temàtiques, com els dedicats a la Memòria i, també, obres guanyadores de certàmens escenogràfics.

SABINA COLOMÉ
Mitjans