Logotips d'organismes oficials

L’IES Matarranya acull un any més a l’alumnat francès d’intercanvi

L'intercanvi sotmet als alumnes a una immersió completa tant lingüística com cultural

Alumnes de l'IES Matarranya amb els respectius francesos que acullen. / Foto: J. Puig

L’alumnat de l’institut de Vall-de-roures va acollir durant la segona setmana de febrer als estudiants del Lycée Grandmont de Tours. L’intercanvi entre els joves que cursen francès com a segona llengua i els alumnes francesos ha tornat a formalitzar-se aquest febrer. Concretament, una setmana sencera van passar els alumnes de Tours instal·lats en les famílies espanyoles dels estudiants que es desplaçaran fins a França a la fi del mes de març.

Els participants, de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, van participar en un programa educatiu i cultural. Durant la visita al Matarranya, els alumnes van visitar les institucions comarcals i locals, així com els elements turístics més emblemàtics. A més, també es van desplaçar al palau de la Aljafería a Saragossa on van poder assistir a una sessió plenària de les Corts d’Aragó.

Un contrast enriquidor que connecta directament localitats molt poc poblades amb un dels nuclis amb més població de França, la qual cosa fa ressaltar la gastronomia i la naturalesa comarcal. De fet, tan sols el centre educatiu francès concentra a més alumnes que la població de Vall-de-roures.

Aquest és el segon any que el centre educatiu organitza aquest intercanvi amb el Lycée Grandmont de la ciutat francesa de Tours, a pesar que és ja àmplia la trajectòria del centre de secundària en aquesta mena d’intercanvis. Des de fa més de cinc anys l’IES Matarranya acull alumnes francesos en una iniciativa que va començar amb el Lycée Berthollet de la ciutat d’Annecy, situada a la regió d’Alvèrnia-Ródano-Alps i que des de Valderrobres consideren molt enriquidora. Aquest intercanvi sotmet als alumnes a una immersió completa tant lingüística com cultural i “s’adonen que els idiomes no són només una assignatura, sinó una cosa viva que té una utilitat pràctica de comunicació”, va explicar el director del centre, Ignacio Belanche. En aquest sentit, Belanche també va advocar per la consideració del propi territori, “el fet de viure en un ambient diferent, veure realitats alternes i conèixer altres llocs, a més de suposar una nova experiència com a estudiant, ajuda a fer valorar el propi”.

PAULA VIVER
Mitjans