Logotips d'organismes oficials

Rams: del vestuari d’alta gama a la producció de mascaretes

En quinze dies han produït més de 5.000 mascaretes, les quals s'han distribuït a diferents centres provincials.

Amb seu a Massalió, l'empresa ha vist paralitzats els seus encàrrecs habituals. / NDM

L’empresa Confecció Tèxtil Rams situada a Massalió ha vist canviada la seva tasca en les darreres setmanes. De fer vestuari especialitzat en cerimònia i executiu ha passat a confeccionar mascaretes per fer front al coronavirus.

El dimecres anterior a la declaració de l’Estat d’Alarma un grup de treballadores va traslladar a l’empresa la voluntat de confeccionar mascaretes per tal d’ajudar al personal sanitari i de serveis. Així va ser com el mateix divendres 20 de març Rams va parar la seua producció habitual per a dur a terme aquesta tasca. Durant diversos dies, inclosos els del cap de setmana, tots els empleats de la fàbrica van treballar en aquesta escomesa.

En una primera tramesa es van enviar més de 1.000 mascaretes a l’Hospital d’Alcanyís. Tot i així, davant la necessitat creixent de disposar-ne van continuar produint-ne i les van distribuir a diversos centres, com la residència Sant Roc de Calaceit. A hores d’ara es calcula que n’han cosit i enviat unes 5.000.

Totes aquestes mascaretes s’han fet de manera altruista. Ha estat la pròpia empresa la que, a banda de cosir-les, ha posat la majoria del material. A banda, alguns subministradors els han ofert material de bona voluntat, fet que els ha permès continuar fent-ne.

“Els encàrrecs normals de vestuari d’executiu i de cerimònia han desaparegut totalment. Hem tancat totes les tendes que tenim arreu del país, com Bilbao o Madrid. Tenim encara algun encàrrec de l’estranger però està paralitzat. Això ha suposat l’aplicació d’un ERTE al 100% dels empleats”, ha confessat Toni Rams, propietari de l’empresa.

Per això, a hores d’ara algunes de les treballadores s’han endut material a casa i segueixen cosint-les per tal de col·laborar en la causa.

La pròpia empresa va elaborar el patró i per a produir-les s’ha utilitzat una doble tela que serveix com a primera barrera enfront del coronavirus però que, tal com ha comentat Rams, no són mascaretes homologades. “Hi ha molta confusió sobre este punt. Tant estes com les que la gent elabora a casa són eines útils que permeten tenir una certa protecció, però no estan homologades. Si l’administració pública ho hagués gestionat millor, els resultats haurien estat més òptims”, va incidir Rams.

A hores d’ara, l’empresa està esperant rebre el subministrament d’un tipus de material que permetrà fer mascaretes amb un grau de protecció més alt.

SABINA COLOMÉ
Mitjans