Logotips d'organismes oficials

Torre del Compte i Fontdespatla ja tenen fibra òptica

Es preveu que abans d'acabar l'any tots els pobles del Matarranya disposen d'este servei

Els següents en poder donar-se d'alta seran Queretes i Pena-roja. / Foto: NDM

La proclamació de l’Estat d’Alarma va suposar la paralització d’alguns projectes al Matarranya. Entre ells, Puyo Área Tecnologica estava duent a terme el desplegament de la instal·lació de fibra òptica en diversos municipis de la comarca, alguns dels quals gairebé estaven llestos per a disposar d’este servei.

Després de gairebé un mes paralitzats, tant pel que fa al desplegament de la fibra òptica com les noves altes d’usuaris, l’empresa ja ha reiniciat els treballs. “Estem treballant a la població de Queretes, que és on ens vam quedar aturats”, va comentar l’empresari Sergio Puyo.

A nivell nacional les altes d’usuaris i portabilitats també es van parar. “La portabilitat sempre és un tema delicat entre operadores i acostuma a donar problemes. Per això, tot i que la paralització ens va afectar, pensem que va ser necessària”, va aclarir Puyo.

A Torre del Compte i Fontdespatla la instal·lació ja està completament finalitzada, de manera que ara s’estan tramitant altes d’usuaris. En els propers dies el servei s’estendrà també a La Portellada, Arenys de Lledó i Fórnols, municipis on la instal·lació de la xarxa ja està preparada. Seguidament arribarà el torn de Queretes, on s’estan acabant les obres.

Properament també es preveuen iniciar les tasques d’instal·lació de fibra òptica a Pena-roja de Tastavins, on s’estima que les feines de desplegament durin al voltant de tres setmanes.

Com veiem, el pla s’ha endarrerit però segueix endavant. “Com els tècnics que treballen en el desplegament ho fan al carrer i seguint les pautes de protecció, no estem tenint cap tipus de problema”, va especificar Puyo.

Acabats els processos en aquests municipis, la fibra òptica ja haurà arribat gairebé al 50% del Matarranya. Tal com va concretar l’empresari, “s’està anant a bon ritme i pensem que a final d’any ja tindrem la instal·lació a tots els pobles de la comarca. El nostre objectiu és acabar-ho este 2020”.

Tot i així, Puyo Área Tecnologica sí que es pot amb algun entrebanc a l’hora d’avançar en este projecte. “Patrimoni no s’està reunint i burocràticament els permisos estan parats. En casos com La Freixneda, Calaceit o Beseit, això podria frenar l’arribada de la fibra”.

Un servei que oferirà una major velocitat i estabilitat a un preu de 9,90 € durant els tres primers mesos i després 16,90 €, amb la instal·lació, el router i l’alta gratuïts.

Des de l’empresa es preveu que, un cop es torni a la normalitat, les altes d’usuaris augmentaran significativament.

Una millora important per al territori, tal com ha demostrar l’actual situació en la que s’ha fet tant necessari tenir una connexió per a poder treballar o estudiar des de casa i que, a més, pot facilitar la instal·lació de noves empreses al Matarranya.

SABINA COLOMÉ
Mitjans