Logotips d'organismes oficials

Matarranya Rock Art permet conèixer les pintures rupestres de la comarca des del confinament

El projecte, nascut el 2015, s’ha actualitzat per tal d’incorporar totes les novetats

Video Thumbnail
Matarranya Rock Art
La situació actual no permet visitar els elements patrimonials del Matarranya, entre els que destaquen les pintures rupestres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998. Per això, la Comarca del Matarranya possibilita la visita virtual a estos béns des de casa a través de l’aplicaci

La situació actual no permet visitar els elements patrimonials del Matarranya, entre els que destaquen les pintures rupestres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998. Per això, la Comarca del Matarranya possibilita la visita virtual a estos béns des de casa a través de l’aplicació Matarranya Rock Art.

Es tracta d’una eina que permet una immersió virtual en el temps i que dóna la possibilitat a l’usuari de contemplar, a través d’una visita en primera persona, com eren les pintures rupestres en el moment de la seva creació per grups humans prehistòrics, en el moment del seu descobriment a principis de segle XX, i en l’actualitat.

El projecte, nascut el 2015 a la Comarca del Matarranya, s’ha actualitzat per tal d’incorporar totes les novetats La posada apunt d’aquesta nova versió ha coincidit amb el confinament derivat de la COVID-19, de manera que  des de casa ja es poden visualitzar totes les actualitzacions. “A començaments d’any vam començar a treballar en les actualitzacions, introduint les noves pintures visitables, com les ‘Caídas del Sablime’ de Massalió, i posant al dia mapes que havien quedat obsolets”, va comentar Anna Casasús, tècnica de patrimoni de la Comarca.

Així doncs, a hores d’ara es poden visitar digitalment les mostres d’Art Llevantí del Matarranya, situades a Queretes, Beseit i Massalió. Concretament, els abrics que es poden visualitzar són ‘La Roca dels Moros’, ‘Gascons’ i ‘la Font de la Bernarda’ de Queretes, ‘Caídas del Salbime’ i ’ Els Secans’ de Massalió i ‘La Fenellassa’ de Beseit.

Però no només això, sinó que l’aplicació permet ampliar la visita presencial a estos elements: et possibilita localitzar les restes, veure com eren i gaudir d’explicacions. Gràcies a ella es pot descobrir com eren les pintures en el moment de la seua creació, abans de que foren arrancades o deteriorades.

“La veritat és que l’aplicació ha tingut bastanta repercussió, sobretot en l’àmbit institucional, amb museus o centres patrimonials que s’han fet ressò d’ella. És una ferramenta pionera en la utilització i difusió de les noves tecnologies en este àmbit.

De moment, Matarranya Rock Art està disponible a través de la web de la Comarca i es calcula que en un parell de mesos estarà disponible per a mòbils i tauletes.

SABINA COLOMÉ
Mitjans