Logotips d'organismes oficials

La Diputació dóna llum verda a obres per valor de 1.850.000 euros

Tres de les sis obres en carreteres començaran ja aquest estiu i el Pla d'Asfaltat, amb 600.000 euros, suposarà gairebé un centenar d'obres municipals

blank
L'aixecament de la suspensió de terminis administratius permet avançar en treballs de millora en carreteres provincials i carrers. / Foto: DPT

La Diputació de Terol ha donat llum verda a sis obres en carreteres provincials i al Pla d’Asfaltats, per un valor total de 1.850.000 euros, després que el Butlletí Oficial de l’Estat publiqués l’aixecament de la suspensió de terminis dels procediments administratius. Tres d’aquestes carreteres, a Jabaloyas, Villaspesa i Valdeconejos, començaran ja aquest estiu mentre avancen els processos licitadors de les altres tres, a Miravete, Cabra de Mora i Villar del Salz, així com el Pla d’Asfaltats.

La suspensió de terminis dels procediments administratius decretada pel Govern d’Espanya per la pandèmia ha retardat els projectes i ara cal reprendre a la fase en què es van quedar paralitzats.

“Crec que l’obra pública és una de les solucions que ha d’haver per a la província. Aquestes sis carreteres seran sis balons d’oxigen a empreses de la nostra província que podran treballar. Hi ha d’haver molta obra pública, hem de ser capaços que els diners públics no es quedi en els calaixos per problemes administratius i treure obres a comarques, ajuntaments i diputacions”, ha destacat Alberto Izquierdo, vicepresident de la Diputació i diputat delegat del Servei de Vies i Obres.

Tres d’aquests projectes de carreteres estaven a l’última fase, de manera que ara només està pendent formalitzar els contractes amb les empreses adjudicatàries i, per això, les obres s’espera que comencin el pròxim estiu i estiguin finalitzades abans d’acabar l’any.

Es tracta de la millora de la carretera TE-V-9001 a Jabaloyas, en la qual està previst millorar el traçat, passant d’una amplada de 5 a 7 metres, amb un import de 250.000 euros. Una altra de les obres és el reforç de ferm de l’TE-V-6014 de la travessia de Villaspesa, per un import de 150.000 euros. I finalment, el condicionament de la carretera TE-V-1018 a Valdeconejos, que té una partida de 100.000 euros. Està previst que els contractes amb les empreses adjudicatàries se signin al llarg de maig i juny i les obres puguin començar aquest estiu per estar acabades abans de final d’any.

Les altres tres obres en carreteres que han pogut continuar el procediment administratiu, amb càrrec en aquesta ocasió a Fons d’Inversions de Terol de 2018, estaven en una altra fase i amb la modificació normativa dels terminis han sortit ara a licitació.

Es tracta de la millora de la carretera TE-V-8008 a Miravete, per 200.000 euros; la millora de la TE-V-8021 de Cabra de Mora al Castellar, amb 300.000 euros d’inversió; i la TE-V-9023 de Villafranca del Campo a Villar del Salz, que compta amb un pressupost de 250.000 euros per al condicionament.

 

Pla d’asfaltats
Està previst que es liciti en els pròxims dies l’execució del Pla d’Asfaltats en la seva anualitat del 2020 per un valor de 600.000 euros i que permetrà realitzar 93 obres en carrers i camins municipals en 69 localitats de la província. “Això vol dir que les empreses de la província tindran feina, que generaran moviment econòmic a la província i crec que això és el que hem de fer des de la Diputació, treure obra pública i seguir treballant en el infraestructures amb la màxima intensitat possible” ha subratllat Izquierdo.

El Pla d’Asfaltats és un dels principals suports per als ajuntaments que volen millorar els carrers dels seus municipis i no disposen de fons per fer-ho. Així, el Pla preveu que la Diputació de Terol realitza les obres, amb mitjans propis i a través d’adjudicacions a empreses, i assumeix el cost del 80 per cent de l’actuació, mentre que l’Ajuntament beneficiat abona després només el 20 per cent de l’import de l’obra.

La convocatòria plantejava als municipis la possibilitat de sol·licitar dos tipus d’actuacions: per a un tram màxim de 4.000 metres quadrats en municipis i 750 m² en pedanies en els quals aplicar reg asfàltic; i, d’altra banda, per actuar en trams de fins a 800 metres quadrats per asfaltar amb mescla bituminosa en calent.

Tal com establia la convocatòria, tots els municipis podien sol·licitar actuacions dels dos tipus ja que la concessió d’una no és excloent de l’altra i per això en alguns municipis es realitzaran dues actuacions. A l’hora de baremar les sol·licituds, es té en compte criteris com la població, l’últim any en el qual es va ser beneficiari d’aquest ajut o l’existència de pedanies.

En el cas de les actuacions amb reg asfàltic, les obres es realitzen amb mitjans propis de la Diputació de Terol mentre que per a l’asfaltat amb mescla bituminosa en calent es realitza una licitació per lots i s’adjudica per municipis.
El vicepresident ha destacat el treball realitzat en el Servei de Vies i Obres durant aquesta etapa del confinament: “Hem sabut aprofitar per avançar el treball i, a més de complir amb les tasques com a servei essencial a les carreteres, s’ha fet un important treball administratiu”.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank