Logotips d'organismes oficials

El consell d’alcaldes decideix suspendre les festes patronals de juny, juliol i agost

A més, es crearà un front comú per abordar la problemàtica dels rius amb la CHE

De moment, les piscines seguiran tancades, com a mínim, fins juliol / Foto: NDM

Dimarts passat 25 de maig es va celebrar un consell d’alcaldes amb l’objectiu d’afrontar temes que afecten a cada poble però que requereixen d’una coordinació entre ells.

D’entrada, el primer punt de l’ordre del dia el van protagonitzar les festes patronals i les piscines municipals. I és que des del Govern d’Aragó es va recomanar la cancel·lació de les festes patronals durant els mesos de juny, juliol i agost, mentre que es va convidar a no obrir les piscines municipals, com a mínim, fins al juliol.

Uns temes que afecten a la pràctica totalitat dels municipis i en els quals es va decidir prendre una decisió conjunta. “Si Massalió cancel·la les festes però Calaceit les manté, es crearà un efecte crida i les conseqüències d’un rebrot ens afectaran a tots”, va comentar l’alcalde de Massalió i president de la Comarca, Rafa Martí.

Així doncs, els alcaldes van acordar cancel·lar les festes patronals de tots els municipis la celebració dels quals recaigui en els mesos de juny, juliol i agost, a l’espera de fer més concrecions en el futur de cara a les festes que habitualment es fan al setembre. Així i tot, ajuntaments com el de Lledó o Valljunquera, on les patrones es celebren al setembre, es van sumar a la cancel·lació per responsabilitat compartida.

Un altre tema de discussió en el consell d’alcaldes va ser la conveniència o no d’obrir les piscines municipals. En este sentit, el consens no va ser clar. Mentre que alguns consistoris es van mostrar preocupats per com gestionar els protocols de seguretat i higiene en cas de l’obertura de les piscines, altres van creure que, per les particularitats dels seus municipis, l’afluència no seria més gran que en altres anys i, per tant, no hauria d’haver-hi un gran problema. De moment s’ha decidit seguir les recomanacions de l’administració autonòmica i programar una altra reunió per afrontar el tema de cara a juliol.

Paral·lelament, en algunes localitats inquieta la gestió del bany en espais naturals. En aquest sentit, Beseit es va mostrar especialment preocupat ja que la zona acostuma a ser visitada per banyistes de procedència variada, i la gestió per mantenir els protocols de seguretat pot resultar molt difícil. “En este sentit, l’informe del CSIC no deixa res clar, de manera que hauríem de insistir en que donin el seu punt de vista”, ha incidit l’alcalde beseità Juan Enrique Celma. Per la seva banda, la Diputació Provincial de Terol ha desaconsellat el bany en espais naturals.

D’altra banda, la trobada virtual entre alcaldes també va compartir els posicionaments al voltant de la reobertura d’oficines i altres serveis. Així doncs, tant els professionals de serveis socials com el tècnic d’urbanisme reprendran les seves visites a les localitats de la comarca. Estos serveis s’hauran de gestionar mitjançant cita prèvia i hauran de seguir tots els protocols de seguretat: ús de mascaretes i gel hidroalcohòlic, distàncies de seguretat i, si cal, instal·lació de pantalles de metacrilat.

En relació a altres serveis, es va decidir per unanimitat no reobrir les escoles infantils almenys fins al setembre, tant el servei comarcal Sagalets com les municipals de Valderrobres i Calaceit. Mentrestant, no s’ha pres una decisió ferma en relació a ‘Riu a l’estiu’ o els cursos de natació, que es concretaran en funció de les decisions de la propera reunió.

Finalment, es va traslladar la necessitat de crear un front comú per abordar la problemàtica de gestió dels rius amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). “Ha arribat el moment de posar-nos seriosos i, si cal, dir-li a la Confederació que són uns negligents. Crec que hauríem de prendre mesures legals “, va comentar Martí. Així doncs, es va decidir enviar una carta de reclamació explicant les problemàtiques amb què es troben els rius de Matarranya.

SABINA COLOMÉ
Mitjans