Logotips d'organismes oficials

Mesures per pal·liar els efectes del COVID-19 i l’ampliació del Plan de Empleo centren el pleno de la DPT

La Diputació ha aprovat una modificació pressupostària de 2.001.074,48 euros per fer front als gastos i conseqüències del COVID-19

El ple s'ha tornat a celebrar, per segona vegada en la seva història, de manera telemàtica. / Foto: NDM

La Diputació de Teruel va aprovar ahir dimecres en la sessió ordinària del mes de maig una modificació pressupostària de 2.001.074,48 euros dels quals 1,4 aniran destinats a plans que busquen directament ajudar els ajuntaments a reactivar l’economia dels seus municipis i fer front als gastos i les conseqüències del crisi sanitària. També es dediquen partides a la cultura, el turisme, les ajudes socials, els productes agrolimentaris, les residències de la tercera edat afectades pel virus i l’equipament de serveis com el d’Extinció d’Incendis de la institució provincial, entre altres. El ple s’ha tornat a celebrar, per segona vegada en la seva història, de manera telemàtica.

El president de la Diputació, Manuel Rando, ha assenyalat que no ha estat fàcil reorganitzar el pressupost. “Els partits de l’oposició van presentar propostes quantificades sense prèviament dir d’on calia treure els diners que proposaven. És el que ha fet l’equip de govern és modificar 44 partides pressupostàries per a treure estos dos milions d’euros per a poder destinar-ho a les propostes que avui aprovem”, ha dit. Per part seva, el vicepresident de la Diputació de Terol, Alberto Izquierdo, ha mostrat la seva satisfacció perquè la institució aprova “amb un acord i per unanimitat” qüestionis tan importants com esta modificació pressupostària i els projectes FITE, alguna cosa que creu que “ha de ser un exemple per a altres administracions de com s’arriben a acords”.

La mitad d’esta modificació de crèdits, un milió d’euros, es destinarà a un Pla urgent COVID19 per a pal·liar els efectes socials i econòmics de la crisi en els municipis, a través de la concessió d’ajudes als ajuntaments amb les quals sufragar aquelles despeses corrents que han hagut d’assumir tant amb motiu de la pandèmia de COVID-19 com del temporal Gloria, així com per la realització de petits treballs de manteniment.

El Plan de Empleo 2020 passarà a tenir ara una partida de 2.100.000 euros gràcies als 400.000 euros que afegeix esta modificació pressupostària. Es tracta d’una línia d’ajudes destinada a finançar els costos de contractació de persones desocupades pels municipis i entitats locals menors per a l’execució de les obres i serveis de competència municipal que generin ocupació.

Manuel Rando ha recordat que està previst que els ajuntaments també obtingen altres 10 milions d’euros procedents dels romanents per als Fons Financerament Sostenibles. “Al no haver-hi Pressupost General de l’Estat ha de fer el Govern un Reial decret per a poder alliberar estos 10 milions als nostres municipis”.

En les modificacions pressupostàries també es contempla una partida de promoció de productes agroalimentaris de Teruel de qualitat, mitjançant la concessió d’ajudes nominatives als Consells Reguladors i les Associacions de Productors per a sufragar costos de realització de les campanyes, programes o projectes de promoció d’estos productes. En total es plantegen 45.000 euros a través de vuit convenis de 5.000 euros per a reforçar la promoció d’estos productes. Esta quantitat suposa doblegar per dues la quantitat que estava reflectida per a este fi en el pressupost ordinari de 2020, en total 80.000 euros.

Una partida de 105.000 euros es destinarà a atendre despeses derivades de l’adquisició d’equips de protecció enfront del virus i altres subministraments imprescindibles per al desenvolupament de l’activitat del Servei d’Extinció d’Incendis i Salvament. A estos se sumen 25.000 euros per a l’adquisició d’equips de protecció individual per al personal de la Diputació i visites, així com per a facilitar els sistemes de teletreball.

Àrea social
La modificació pressupostària ajudarà als més grans, un dels col·lectius més afectat per la pandèmia. Per això s’ha aprovat la concessió d’ajudes per un import total de 74.000 euros destinades a residències per a la tercera edat de la província de Teruel. 37 centres rebran 2.000 euros cadascun per a fer front a les despeses extraordinàries que ha suposat la pandèmia. Esta quantitat se suma als 240.000 euros per a residències i centres de dia que ja recollien el pressupost de 2020.

La Diputació reforçarà també l’àrea social amb 20.000 euros per a Càritas Diocesana amb la qual es pretén donar resposta a les noves necessitats socials sorgides a partir de la pandèmia, doblegant la quantitat del conveni nominatiu signat entre Càritas Diocesana  i la Diputació en el pressupost 2020. En concret, es vol reforçar la posada en marxa de programes d’allotjament alternatiu, dotació per a ajudes de lloguer i suport a l’escolarització.

I es destinaran 40.000 euros per a un conveni amb Creu Roja amb la qual donar suport a la labor que l’organització ve desenvolupant en els àmbits sanitari i de serveis socials, en tota la província, a conseqüència de la pandèmia de COVID-19. L’ajuda es destinarà a sufragar despesa corrent (subministrament d’aliments, material sanitari, carburants, etc.) derivat dels serveis que Creu Roja presta en els municipis turolenses amb l’objectiu d’atendre la població més vulnerable enfront dels efectes socioeconòmics i higienicosanitaris de la pandèmia.

Una línia específica se centrarà en realitzar campanyes de conscienciació a la ciutadania sobre les normes d’higiene i distància social i per a fomentar el consum de productes i serveis a la província, així com del turisme intraprovincial, amb una partida de 30.000 euros.

A més, també es donarà suport al turisme, amb una campanya de dinamització que pretén potenciar la mobilitat i la despesa dels turolenses en establiments de la província amb una dotació de 100.000 euros, i a la cultura, amb la concessió de subvencions per concurrència competitiva destinades a cofinançar el pagament de la quota del Règim Especial de Treballadors Autònoms d’aquells professionals que realitzin la seva activitat i tinguin el seu domicili fiscal a la província de Terol per un valor total de 70.000 euros.

La Diputació també vol contribuir al sosteniment de les ramaderies de toros de lídia de la província de Terol que s’hagin vist afectades per la COVID19, a través de la concessió de subvencions de concurrència competitiva per a sufragar despesa corrent de les mateixes en concepte d’alimentació, cures veterinàries o uns altres, amb una partida de 60.000 euros. “No estem donant uns diners per a fomentar i potenciar la tauromàquia, estem oferint una ajuda perquè els ramaders no hagin de portar als seus animals als escorxadors i el que els demanarem és que justifiquin esta ajuda amb l’alimentació dels animals” ha destacat Izquierdo.

El presidente Manuel Rando ha dicho que “para conseguir estos más dos millones para invertirlos en la situación en la que estamos ahora hemos tenido que dejar atrás algunas partidas del presupuesto que habíamos aprobado para 2020 y eso es muy doloroso”. Rando ha hecho referencia al Erasmus Rural, uno de los proyectos que “por las circunstancias, no se pueden llevar a cabo”. Ha anunciado que el año que viene “retomaremos con más fuerza todo lo que hemos tenido que dejar de hacer por la pandemia”.

El president Manuel Rando ha dit que “per a aconseguir estos més dos milions per a invertir-los en la situació en la qual estem ara hem hagut de deixar atrás algunes partides del pressupost que havíem aprovat per a 2020 i això és molt dolorós”. Rando ha fet referència a l’Erasmus Rural, un dels projectes que “per les circumstàncies, no es poden dur a terme”. Ha anunciat que l’any que ve “reprendrem amb més força tot el que hem hagut de deixar de fer per la pandèmia”.

FITE 2019
Quant als projectes del Fons d’Inversions de Teruel de 2019, la institució provincial tramita projectes per valor de 3.850.000 euros. Els que es refereixen a carreteres provincials, amb una partida d’1.800.000 euros, van ser aprovats ja en el ple ordinari del mes d’abril, així que en aquesta sessió s’ha aprovat l’execució de la resta, que ascendeixen a 2.050.000 euros, amb l’objectiu de continuar amb la tramitació de les subvencions del FITE 2019.

En concret, es tracta d’un projecte de definició i posada en marxa d’eines de promoció de la província destinades a inversions nacionals i estrangers, i empreses, per 300.000 euros; l’estudi d’innovació per a la transició justa de la província de Teruel, 100.000 euros; el projecte “Connectem Teruel” per a la instal·lació de la banda ampla amb 250.000 euros; les obres en nous parcs de bombers, amb una dotació de 700.000 euros; i infraestructures culturals del Museu Provincial de Teruel, amb altres 700.000 euros.

També s’ha aprovat la modificació del projecte del FITE de 2018 del nou parc de bombers de Teruel, amb un import de 500.000 euros, per a escometre la substitució de la coberta de uralita de la nau per contenir amiant, a més de modificar el projecte per a millorar la resposta a les necessitats del servei de bombers.

En el ple s’han aprovat a més dos declaracions institucionals; una per a adoptar mesures a favor de la conciliació de la vida laboral i familiar i una altra per a la millora del finançament d’ajuntaments, comarques i diputacions. Aquesta propostes s’han aprovat amb l’acord de tots, després del debat d’una iniciativa presentada pel Partit Popular i dos de Ciutadans.

REDACCIÓ
Mitjans