Logotips d'organismes oficials

Lambán autoritzarà la mobilitat interprovincial a Aragó a partir de el 8 de juny

Advoca per impulsar polítiques d'ajuda als sectors del transport i de l'automòbil, sobretot la fabricació del cotxe elèctric

El president d'Aragó reclama pactar en fòrums multilaterals les polítiques d'Estat, com el repartiment de fons europeus i l'Ingrés Mínim Vital. / Foto: NDM

El president d’Aragó, Javier Lambán, ha avançat que, a partir del 8 de juny, arribats previsiblement a la fase 3 de la tornada a la normalitat, ha de decretar la mobilitat entre províncies de la comunitat, quan es converteixi en l’autoritat delegada per decidir qüestions previstes en l’ordre estatal publicada al BOE i que flexibilitza determinades restriccions. La data està calculada en funció de les dades sanitàries que en les últimes dates permeten ser molt optimistes, atès el baix nombre de contagis, ingressos hospitalaris i defuncions.

De fet, aquesta mateixa setmana la Comunitat d’Aragó ha demanat ja autorització per establir les modificacions, ampliacions o restriccions, en els termes als quals es refereix l’article 4 de l’RD 537/2020, de 23 de maig, pel qual es prorroga l’estat d’alarma per adaptar-lo millor a l’evolució de l’emergència sanitària al territori.

Així, es permetrà més protagonisme al medi rural i flexibilitat per al turisme d’interior, sector per al qual s’ha sol·licitat l’obertura de fronteres -a ser possible pactat amb Europa- i la mobilitat interprovincial en les primeres 24 hores d’entrada en la fase 3, a més d’estudiar altres mesures per al comerç, l’hostaleria, etc.

El president Lambán també ha demanat, durant la dotzena videoconferència de presidents autonòmics amb el president de el Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, polítiques de suport a al sector del transport i de l’automòbil, liderant iniciatives que no li facin perdre la posició preferent que tenia fins ara , aprofitant l’inici de la fabricació del cotxe elèctric a la planta de PSA a Saragossa.

 

Fòrums multilaterals

El president d’Aragó s’ha mostrat partidari de no cedir protagonismes a partits o pactar en fòrums bilaterals la negociació de qüestions d’Estat, com el repartiment dels fons de la Unió Europea per a la reconstrucció o la gestió de l’Ingrés Mínim Vital aprovat aquesta setmana pel Govern central, qüestions per les que ha dit sentir-se “satisfet” i ha felicitat per això a Pedro Sánchez.

Javier Lambán ha començat la seva intervenció en la videoconferència de presidents, reparant en dues notícies d’abast d’aquesta setmana, com el fons de la Unió Europa per a la reconstrucció econòmica i social i l’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital, qüestions per les quals ha dit que se sent “profundament satisfet com espanyol, com europeu i com a socialista”. Al mateix temps, ha apuntat sobre aquestes dues qüestions, la conveniència de la participació activa dels governs autonòmics en aquest gran pacte per a la reconstrucció nacional i també ha defensat que fossin gestors d’algunes de les polítiques desenvolupades a partir de el fons europeu de recuperació. Lambán ha observat que aquest tipus de decisions haurien de definir-se en fòrums multilaterals, no reduïts a el Govern i a determines comunitats autònomes i fins i tot partits polítics amb representació en una única comunitat autònoma. El mateix instrument de diàleg de les videoconferències és, al seu parer, un fòrum d’aquestes característiques, on els presidents “defensen un projecte comú d’Espanya i la igualtat de drets de tots els espanyols”.

Pel que fa a l’Ingrés Mínim Vital ha dit que “ningú a Aragó va a entendre que algunes comunitats autònomes puguin gestionar-se íntegrament i les altres no comptin amb la mateixa opció”. Lambán ha subratllat que a Aragó hi ha una figura semblant des de 1993 -en referència a l’IAI- i creu que tot i tenir menys recursos que altres comunitats, “no hem estat menys excel·lents en la gestió d’aquest tipus d’ajudes” i ja ha avançat que, a l’igual que han sol·licitat altres comunitats, Aragó també demanarà la seva gestió.

 

Ajudes a sectors punters

Com comunitat autònoma que alberga una important producció d’automòbils, ha compartit la preocupació pel futur del sector, mirant el que passa a França, on les ajudes al sector “posa en perill la posició de predomini que, juntament amb Alemanya, ha ostentat Espanya en les últimes dècades “, amb instal·lació de punts de recàrrega, ajudes multimilionàries de fins a 9.000 milions d’euros per al sector i la investigació del cotxe elèctric. Lambán creu que “hem de redoblar esforços per no perdre oportunitats i per intentar liderar la fabricació del cotxe elèctric, la producció va començar fa unes setmanes a la planta de PSA a Saragossa”.

També en relació amb el transport, el president aragonès ha relatat que el seu executiu està seguint amb interès el pla de ministre Ábalos per ajudar a al sector. Creu que hi ha assumptes que s’haurien atendre com el transport escolar “que ha patit pèrdues brutals durant aquesta crisi” i que reclama l’ampliació de la vida útil d’aquests vehicles, com ha fet França o Alemanya. També ha proposat aclarir situacions com la dispar ocupació de diferents mitjans de transport, comparant l’aforament del 50% per autobús.

REDACCIÓ
Mitjans