Logotips d'organismes oficials

Més de 150 inscrits en el I Fòrum virtual Matarranya Sostenible

L'esdeveniment en línea va conseguir captar un gran interés i va ser vist per participants de tot el país

Video Thumbnail
Foro Matarranya Sostenible
Comarca del Matarranya i sostenibilitat són paraules que ja van de la mà, tal com es desprén de l'I Fòrum Matarranya Sostenible, que es va celebrar ahir a la vesprada, de manera virtual i que va comptar amb ponents de reconegut prestigi en l'àmbit nacional. Més de 150 participants van seguir les xar

Comarca del Matarranya i sostenibilitat són paraules que ja van de la mà, tal com es desprén de l’I Fòrum Matarranya Sostenible, que es va celebrar ahir a la vesprada, de manera virtual i que va comptar amb ponents de reconegut prestigi en l’àmbit nacional. Més de 150 participants van seguir les xarrades impartides per Ángela Rodríguez, Susana Conde, Mar Ramírez, Eduardo Serrano i Paloma Ibarra.

Susana Conde, directora i fundadora de Genuine Spain, va parlar en la seua ponència sobre la demanda real de turisme sostenible i ecoturisme en els diferents mercats. També va assenyalar la importància de planificar el turisme i treballar d’una forma organitzada, i incloure en l’ADN dels productes turístics la sostenibilitat.

Mar Ramírez, comunicadora i biòloga, va destacar en la seua ponència, ‘Comunicar sostenibilitat per un món rural més atractiu’, la importància que té la gent del territori a l’hora de promocionar-lo, i sumar per a créixer. En la mateixa linea es va moure la directora de Travindy, Ángela Rodríguez, que va destacar la importància d’humanitzar el turisme. Eduardo Serrano, soci gerent d’ESMA, va centrar la seua intervenció en la importància de la gastronomia: “el turisme banya molts sectors, i la gastronomia és la connexió entre l’humà i el medi ambient”.

Després de les ponències, es va obrir un torn de preguntes, que va acaparar l’interés dels participants, els qui van poder plantejar els seus dubtes.

El tercer bloc del fòrum, es va centrar en la sostenibilitat de la comarca del Matarranya. Es van presentar les experiències d’aquelles empreses que estan treballant en matèria de sostenibilitat, i van ser els mateixos empresaris els qui van explicar per què i de quina manera han orientat els seus negocis per a incloure la sostenibilitat com un valor.

En el vídeo van aparéixer Mas la Llum, d’Arenys de Lledó; La Torre del Visco, de Fondespatla; Hotel El Sitjar, de Calaceit; Matarrania, de Pena-roja de Tastavins; IM VARS, de Fornols; Mas de Torubio, a Cretes; Bioráfales, de Rafels; Hotel Fàbrica de Solfa, de Beseit i ESHAUS Casas Pasivas, de La Freixneda.

El punt i final al Fòrum el va posar la professora de la Universitat de Saragossa, Paloma Ibarra, experta en Geografia i Ordenació del Territori, que porta anys, a més, treballant amb la Comarca del Matarranya en diferents projectes de sostenibilitat. Ibarra va realitzar un recorregut en el temps, des de l’any 2002-2003, en el qual va explicar tots els projectes i estudis que s’han realitzat en matèria de sostenibilitat a la Comarca del Matarranya, propugnats per l’administració comarcal, de la qual va destacar l’interés per aplicar la sostenibilitat, “sense que li ho haja imposat cap administració externa, sinó que ha sorgit de la mateixa administració comarcal”.

La Marca de Qualitat Territorial, la Carta del Paisatge, les Directrius Parcials d’Ordenació Territorial, la Càtedra Matarranya o els Fòrums del Matarranya, van ser posats com a exemple dels projectes que ha liderat la Comarca del Matarranya en matèria de sostenibilitat.

En xifres, la procedència dels inscrits en el fòrum es mostra en els següents percentatges: Aragó 58,59%, la major part d’ells, el 38,79% eren del Matarranya; Barcelona 14%, Castelló 5,91%, València 2,54%, Tarragona 3,18%, Madrid 5,73%, Girona 1,91%, i Xile, l’Argentina, Holanda 4.44%.  Altres llocs: Càceres, Biscaia, Pontevedra, La Palma de Gran Canària i Burgos.

El punt màxim de connexions simultànies (espectadors) es va situar en les 130 persones alhora. El vídeo, l’endemà de la seua emissió, s’ha reproduït 450 vegades. El fòrum va tindre una duració total de 3 hores i 44 minuts.

L’I Fòrum Matarranya Sostenible estava organitzat per l’Associació d’Empresaris Matarranya i la Comarca del Matarranya. És un més dels projectes conjunts en els quals treballen totes dues administracions.

REDACCIÓ
Mitjans