Logotips d'organismes oficials

Comarca del Matarranya presenta el pla ‘Porta a porta’ per a tot el territori

L'estudi preveu una taxa per domicili i any de 90 euros

Video Thumbnail
Presentcio Projecte Porta a Porta al Matarranya
El consell comarcal es va reunir dilluns passat, 8 de febrer, per a conéixer el projecte amb el qual es pretén que tots els municipis del Matarranya se sumen a la recollida selectiva de residus 'Porta a porta'. Els diferents membres dels ajuntaments del Matarranya van participar en esta sessió infor

El consell comarcal es va reunir dilluns passat, 8 de febrer, per a conéixer el projecte amb el qual es pretén que tots els municipis del Matarranya se sumen a la recollida selectiva de residus ‘Porta a porta’.

Els diferents membres dels ajuntaments del Matarranya van participar en esta sessió informativa en la qual es va presentar l’estudi de viabilitat econòmica i l’auditoria de la consultora HdosO. Així mateix, es van donar a conéixer també els possibles circuits de recollida en els diferents pobles i l’augment en la taxa de recollida de residus que suposaria el projecte.

D’altra banda, en el consell es van presentar també els resultats obtinguts amb el pla pilot en el qual participen els municipis de Mont-roig, Pena-roja de Tastavins, Fontdespatla, Torredarques i Fórnols. Les dades de l’estudi revelen grans resultats, passant a una taxa de reciclatge del 19,2% l’any 2017 a un 70% durant l’any 2018, relaxant-se l’últim any fins al 65%. S’ha aconseguit a més augmentar el reciclatge en totes les fraccions. Amb aquests resultats els pobles del pla pilot superen ja els objectius que marca la Unió Europea per als municipis menors de 5.000 habitants en els pròxims anys, que marquen per al 2023 el 51%.

Implantació del projecte

El pla preveu 6 rutes de recollida, una de les quals serà de reforç, pensada especialment per a hostaleria i comerços. De forma escalonada els municipis se sumarien al projecte, amb la intenció que tots els pobles foren actius del ‘Porta a porta’ per al 2023.

En les pròximes setmanes els municipis decidiran si s’incorporen al pla. Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya, vaticinava que “si tot va com està previst, a l’estiu podrem començar a fer reunions informatives en els municipis i per al setembre es podria sumar una ruta més de 4 o 5 pobles“. El president comarcal va explicar que “a poc a poc anirien entrant tots, no ens plantegem l’entrada dels 18 pobles de cop perquè és impossible tècnicament”.

A més de les campanyes d’informació o sensibilització a la població, que s’hauran d’adaptar a possibles restriccions a causa de la pandèmia, seria necessària l’adquisició de dos camions bicompartimentats i dos pick up amb remolc, a part de material com cubells i bosses. També caldrà contractar de més personal, l’informe preveu per als mesos d’estiu una plantilla de 20 treballadors i 15 durant l’hivern.

Viabilitat econòmica

Respecte a la perspectiva econòmica, la previsió de costos, una vegada el ‘Porta a Porta’ es realitze en tots els municipis, s’incrementarà respecte a la recollida convencional. La taxa per domicili i any serà de 90 euros. Segons Avelina Bellostas, de la consultora HdosO, “el Porta a Porta és viable, és el sistema de gestió que hauria d’implantar-se a la comarca del Matarranya. Els números estan quantificats en la previsió més desfavorable, segurament seran uns valors inferiors per habitant”. Està en l’aire la gestió de la matèria orgànica, ja que l’actual planta de Peñarroya no pot assumir tots els residus generats a la comarca. Una de les opcions que es planteja és la posada en marxa de la planta de biogàs de Vall-de-roures.

MARTA JIMÉNEZ
blank Mitjans blank