Logotips d'organismes oficials
blank

Els empresaris traslladen a Mayte Pérez la necessitat de crear un corredor segur per al turisme

La consellera de Presidència va visitar dilluns el territori i es va reunir amb l'Associació d'Empresaris

Video Thumbnail
El Matarranya reclame una moratoria de 2 anys sobre la instal·lació de parcs eòlics
Més rapidesa a l'hora de donar ajudes als negocis que estan patint per la pandèmia, crear un corredor segur per al turisme procedent de Catalunya i la Comunitat Valenciana, així com una moratòria de dos anys a tots els projectes eòlics que s'estan plantejant al Matarranya. Estes van ser les tres gra

Més rapidesa a l’hora de donar ajudes als negocis que estan patint per la pandèmia, crear un corredor segur per al turisme procedent de Catalunya i la Comunitat Valenciana, així com una moratòria de dos anys a tots els projectes eòlics que s’estan plantejant al Matarranya. Estes van ser les tres grans reclamacions que l’Associació d’Empresaris del Matarranya li van traslladar ahir a la consellera de Presidència, Mayte Pérez, durant la seua visita al territori. La trobada, que es va celebrar el passat dilluns a l’edifici del Consell Comarcal, va reunir a la consellera, representants del teixit empresarial del territori i representants de la Comarca del Matarranya. Una reunió que es va convocar per a parlar sobre les problemàtiques vinculades a la crisi sanitària, però que va derivar en la divisió que han creat els parcs eòlics.

A l’eixida d’esta reunió, Matarranya.Media va entrevistar Javier Moragrega, que és propietari de La Fábrica de Solfa de Beseit. Moragrega va concretar que “la reunió ha servit per a exposar el nostre punt de vista sobre algunes qüestions que mos preocupen”. Primer de tot, “la problemàtica que ha patit, sobretot la restauració i el món turístic, durant estos mesos de pandèmia. Les ajudes al món empresarial, quan han arribat, han tardat molt”, va lamentar Moragrega. Des del sector turístic també van traslladar a la consellera la necessitat d’obrir fronteres, sobretot en territoris com el Matarranya, creant un corredor segur de visitants. De fet, Javier Moragrega va recordar que “aquí tenim molta població a 100 quilòmetres a la rodona que fa molts anys que ens visite”, com “molts veïns de segona residència” que no poden vindre.

Però el moment més tens de la reunió es va viure a l’hora de parlar dels parcs eòlics. En esta matèria, Moragrega va ser molt directe, i va remarcar que “natres hem traslladat la necessitat de fer una moratòria de dos anys sobre la política eòlica. Aquí, el sector turístic porte més de 20 anys creant economia circular. A la nostra comarca vam impulsar la Carta del Paisatge, la segona que es va crear a tota Espanya”. L’empresari de Beseit va apuntar que “al Matarranya hem de conviure tots, i hem de debatre què volem i què no volem. El sector turístic està venent una experiència, que és agrícola, que és ramadera, perquè natres estem transformant la nostra agricultura i la nostra ramaderia als nostres plats”. I tot això, “sol se pot fer a través d’un valor afegit que es diu paisatge”.

Una PAC més justa
Moragrega va ser concís, i va entendre que “la solució passe per crear una bona PAC, perquè si realment pagaren dignament a aquells que treballen l’olivar, la vinya, l’ametler o el presseguer, segurament no estaríem parlant de parcs eòlics”. A l’eixida de la reunió, la consellera Mayte Pérez va atendre a la premsa. Sobre els projectes eòlics que han aparegut al territori, va defensar que “en esta matèria sóc molt clara. Per damunt de tot hi ha dos limitacions absolutes, que són la legalitat i la posició del territori”. Per la seua part, el president de la Comarca, Rafa Martí, va recalcar que “és necessari crear una taula de diàleg. De moment portem tres reunions i tenim molt clar que el Matarranya sempre ha apostat per ser un territori sostenible i caldria marcar les bases de què volem per al territori d’aquí als pròxims 15 anys”.

En relació a la crisi sanitària, la consellera de Presidència va afegir que “el sector mos ha traslladat la dificultat que supose la mobilitat i treballar en aforos tan limitats”, i va afegir que “a partir del 9 de maig pensem que el confinament autonòmic quedarà alliberat”, de tal forma que “els vincles amb la Comunitat Valenciana i Catalunya, que són clients potencials del Matarranya, serà possible”. Mayte Pérez va recalcar que de cara als pròxims dies “pensem que hi haurà també una nova regulació dels aforos” de l’hostaleria, i que ha estat restringida al 30 per cent durant molts de mesos. En relació a les ajudes al sector, Mayte Pérez va recordar que “estem a punt de firmar una ajuda de 50 milions d’euros”, la qual eixirà en qüestió de dies i podrà repartir entre 3.000 i 200.000 euros per negoci.

Video Thumbnail

Els empresaris del Matarranya reclamen per un corredor segur per al turisme

Més rapidesa a l'hora de donar ajudes als negocis que estan patint per la pandèmia, crear un corredor segur per al turisme procedent de Catalunya i la Comunitat Valenciana, així com una moratòria de dos anys a tots els projectes eòlics que s'estan plantejant al Matarranya. Estes van ser les tres gra

RUBÉN LOMBARTE
blank Mitjans blank