Logotips d'organismes oficials

Comence l’operatiu de vialitat hivernal

Les màquines, preparades davant la possible arribada de la neu. La Diputació i Comarca seguiran cooperant en la neteja de carreteres

La correcta neteja de les carreteres de la província durant els temporals de neu la fan tres administracions diferents. | Foto: NDM

Els dos últims hiverns han protagonitzat dos dels episodis més intensos de neu que es recorden al territori. Les borrasques Glòria i Filomena quedaran marcades en la memòria col·lectiva. No sol per l’acumulació de neu en alguns punts del Matarranya, sinó també per tota la malesa que van provocar, especialment el temporal hivernal de l’any 2020. Unes borrasques que han posat a prova l’operatiu de vialitat hivernal de la Diputació Provincial, i que al nostre territori es desplegue en col·laboració amb les màquines de Comarca del Matarranya, preparades a les poblacions de Mont-roig, Ràfels i Pena-roja. Ahir dilluns va començar oficialment la campanya de vialitat hivernal. Una campanya que a nivell provincial manté els 20 equips de treball, i que dins de casa nostra suposarà la instal·lació d’un nou silo de sal de Ràfels.

Alberto Izquierdo, que és vicepresident de la Diputació, va explicar que «la política de la institució passe per situar les màquines allí on està la neu», de manera que així «som molt més eficients». En este sentit, Izquierdo va recordar que s’està a l’espera de contractar dos noves màquines llevaneus per a reforçar la zona del Vallecillo, i al mateix temps s’ha de treballar en la instal·lació d’un nou silo vertical a Ràfels que facilitarà la càrrega de sal. Izquierdo va remarcar que «l’operatiu està pensat perquè, en el cas de que nevo, cada municipi tingue una via d’eixida per a cobrir serveis bàsics», com serien la connexió a l’escola o al centre sanitari de referència. Des de vicepresidència, Izquierdo també va recordar que en moments extrems, com els que van portar Filomena o Glòria, és molt important també el sentit comú i quedar-se a casa.

El protocol en cas de neu
La correcta neteja de les carreteres de la província durant els temporals de neu la fan tres administracions diferents. Mentre que el govern central, a través de Carreteres, s’encarregue de l’adequació de les vies de titularitat nacional i autovies, que en el cas del Matarranya són la N-232 entre Torredarques i les Ventes, i la N-420 entre les Ventes i el pont de Caseres, entre el Govern d’Aragó i la Diputació s’encarreguen de les carreteres de titularitat autonòmica, provincial i local del Matarranya. La DGA s’encarregue d’un sector de la comarca, sobretot de la zona nord. Paral·lelament, la Diputació, en col·laboració amb les màquines de Comarca, s’encarregue de netejar la zona alta de la nostra comarca. Esta divisió de la comarca en dos sectors s’ha fet per a optimitzar els recursos disponibles i agilitzar el treball de les màquines.

La Diputació desplegue l’operatiu seguint un protocol d’actuació en el cas de grans nevades. Va ser redactat l’any 2015, i s’active a partir dels avisos que done l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), la qual té tres nivells d’alerta. En funció del nivell d’alerta, que pot ser groga, taronja o roja, s’activen una sèrie de mitjans. De cara a l’hivern, Comarca del Matarranya aporte dos camions en cunya i saler que dormen a Pena-roja i Ràfels, així com un camió en cunya a Mont-roig.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans