Logotips d'organismes oficials

El Fons LEADER fa balanç del 2021

Els fons europeus LEADER emprèn els grups d'acció local per a ajudar en el desenvolupament de les zones rurals des de fa més de 20 anys.

El fons per al desenvolupament de zones rurals, mitjançant el programa LEADER ha fet balanç del 2021 i la primera part del 2022. Així, en els darrers mesos s’ha fet el quart tram d’aquest programa, del qual es van quedar 27 projectes per executar per falta de fons, però que ja han rebut la llum verda, a més de 5 nous. Per aquest tram s’ha comptat amb un pressupost d’1,4 milions d’euros, amb ajudes de 400.000, el que suposa un 29% del cost total.

Aquestes petites ajudes es pot donar un suport important a les zones rurals sense necessitar grans inversions en un sol projecte, com explica la presidenta del Fons LEADER, Carmen Agut: «Els grups LEADER fan una tasca importantíssima. Són projectes que van de baix cap amunt, són projectes que demanen els habitants del territori i són projectes que no són grans. Jo reconec, i la DGA també, que el dóna més popularitat i pareix més important són els grans projectes; així i tot, no tots ho poden ser. Les zones rurals fan projectes menuts, així com les zones urbanes planifiquen macroprojectes als quals se’ls dóna més importància, però donen més feina els menuts. És més fàcil mirar un projecte de milions d’euros que a 50 de, potser, 200.000 o 50.000 euros. Però si volem mantenir el territori i el medi rural, si volem mantenir els pobles i volem evitar la despoblació en comptes d’alimentar-la, el que hem de fer és donar suport a aquests empresaris, a aquestes persones valentes que viuen al món rural.»

Per a l’inici del 2022 està en marxa el quint tram dels fons LEADER. El termini per a presentar els programes finalitza el 28 de febrer i cal donar-se presa. Per aquesta fase es comptarà amb 100.000 euros i la presidenta Carmen Agut anima als emprenedors: «La gent que tinga projectes, la gent que tinga il·lusió, la gent que tinga un somni per complir i que vulga fer-lo realitat, que vinga a la sede, que pregunte. Com he dit abans, els assessorarem per a presentar els projectes a temps».

REDACCIÓ
Mitjans