Logotips d'organismes oficials

La ‘Escola d’Adults’, eix central de l’últim consell consultiu d’alcaldes

La trobada també va tractar sobre el Pla de Sostenibilitat Turística i el consorci de Vies Verdes

Turisme i educació van marcar l'agenda de l'última Consultiva d'alcaldes del Matarranya. | FOTO: NDM

Dilluns passat va haver-hi en la seu de la Comarca del Matarranya, en Vall-de-roures, una Comissió consultiva d’alcaldes per a informar i tancar temes abans d’agost. El primer punt que es va tractar i un dels més destacats va estar relacionat amb el Centre Públic d’Educació de Persones Adultes. Este servei estava regit per un conveni entre ajuntaments i Comarca de 3 anys que vencia el mes de juny passat. És per això que feia falta renovar el conveni o fer una nova proposta per a continuar amb el servei. Tal com va explicar el president de Comarca del Matarranya, Isel Monclús, “la nova reforma laboral no ens ajuda i ens posa complicacions a l’hora de la contractació dels professors i, per tant, es complica el servei d’educació d’adults”. La solució que es va proposar va consistir “a mantenir el servei per al curs 2022-23 fent un contracte als professors per circumstàncies de la producció de 10 mesos”. Durant el pròxim curs, l’ens comarcal es va comprometre a buscar una solució que permetés mantenir el servei amb una durada més llarga, no sols d’un curs. Però de moment aquesta és la proposta que els ajuntaments hauran de passar per ple abans del 5 de setembre. Segons la resposta que donen els diferents consistoris a la proposta comarcal, s’organitzarà i gestionarà per a poder continuar oferint este servei. El centre es finança amb dos subvencions, una del Govern Aragonès, amb una aportació d’uns 10.000 euros, i una altra de la Diputació de Terol de 25.000. La resta es dividix entre Comarca i ajuntaments a parts iguals. Comarca aporta un 50%, més la gestió del servei, i els ajuntaments l’altre 50%, més les instal·lacions. Monclús veu este repartiment com el “més equitatiu” possible.

Pla Turístic i Via Verda

El turisme també va ser un dels eixos centrals de la reunió, on es va parlar de com està evolucionant el Pla de Sostenibilitat Turística, un pla que de signar-se aportaria una injecció de capital d’1.700.000 euros. Des de Comarca esperen que se signe el pla en els pròxims mesos. A més, estan treballant per a sol·licitar dos FITE que complementarien este projecte. Des de l’àrea de turisme estan treballant en les línies generals del projecte i tenen la intenció de col·laborar amb els agents polítics i socials de territori per a marcar objectius conjunts. El que si que tenen clar, segons Monclús, és que “tots els pobles han de sortir beneficiats per igual, per a així unificar el territori”. Aquest pla donaria un important impuls al destí Matarranya en l’àmbit tecnològic, de sostenibilitat i digitalització.

També a nivell turístic es va informar de la reunió que va tenir lloc en Utrillas el mes passat sobre un futur Consorci de les Vies Verdes. La intenció és crear un consorci finançat pel Govern d’Aragó, Diputació de Terol, comarques i ajuntaments per a millorar la gestió, promoció i manteniment d’este recurs. Monclús va destacar la importància que el consorci tiri cap endavant, ja que “seria una eina per a aconseguir subvencions i potenciar este recurs que atreu turisme, però que té un cost important de manteniment”.

Prevenció contra els incendis
També es va informar als alcaldes que en l’últim ple comarcal es va presentar una moció d’urgència per a demanar a la Direcció general de medi ambient una major implicació en les millores de les condicions de les muntanyes durant l’època hivernal. Els recents temporals, com Filomena o Glòria, han deixat molta massa forestal en el terreny i els accessos estan en moltes zones col·lapsades de mala herba. Esta situació convertix la zona en molt perillosa si es declara un incendi. I tenint en compte que des de principi de temporada estival ja ha ocorregut en diverses ocasions, com els incendis en Peñarroya, Mont-roig i Vall-de-roures. A part també han demanat per a les zones cremades recentment un programa de reforestació i treballs de silvicultura. I han sol·licitat ajuda en la gestió de les basses de protecció d’incendis i en el manteniment de les autobombes que hi ha en el territori.

El president comarcal, Isel Monclús, es va mostrar preocupat per la situació climàtica dels últims anys amb grans temporals a l’hivern i altes temperatures a l’estiu. “Creiem que el territori actualment és una bomba perquè hi haja incendis i la raó d’esta moció és intentar evitar incendis i la seua propagació”, va declarar el president comarcal.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans