Logotips d'organismes oficials

L’església de Fondespatla s’ompli amb el Cicle d’Orgue

La nova edició del 'Cicle d'Òrgan de la Comarca del Matarraña' va fer sonar de nou l'instrument de l'església de Fondespatla juntament amb una arpa irlandesa i diferents flautes.

Video Thumbnail
cicle orgue 1
L'església de Fondespatla es va omplir de públic amb motiu de la 17a edició del 'Cicle d'Orgue de la Comarca del Matarranya'. Enguany el concert programat era a càrrec dels components del grup 'El mantel de Noa', que van preparar un original repertori que combinava la música de l'orgue amb ritmes tr

L’església de Fondespatla es va omplir de públic amb motiu de la 17a edició del ‘Cicle d’Orgue de la Comarca del Matarranya’. Enguany el concert programat era a càrrec dels components del grup ‘El mantel de Noa’, que van preparar un original repertori que combinava la música de l’orgue amb ritmes tradicionals d’altres parts del món, com Bulgària o Escòcia. L’orgue va mantenir el seu protagonisme, però en esta ocasió va estar molt ben acompanyat per instruments i ritmes d’altres països.

Al llarg dels 17 anys del cicle, a poc a poc han aconseguit crear una cultura d’este instrument entre la gent del territori. En este sentit, Margarita Celma, directora del cicle, reconeix que “hi ha molta gent que li agrada, venen, el secunden. A l’hora de programar pense molt en el públic i un any és més tradicional, amb música barroca, i un altre any canvie d’estil, com este, en què hi ha música tradicional d’altres parts de món. Està funcionat molt bé”.

Va ser un concert molt complet, amb música pròpia d’orgue, però també arranjaments innovadors amb altres instruments. Ana Minguez, organista, definia el concert com “una combinació d’estils” amb obres adaptades de Cabanilles o temes compostos per les ‘El Mantel de Noa’. Durant el concert es va poder escoltar l’arpa irlandesa, que està a cavall entre l’arpa tradicional i la clàssica. Miguel Ángel Fraile, músic especialitzat en vent, va portar una variada col·lecció d’instruments com a diferents cornamuses, una gaita aragonesa, una búlgara i una irlandesa. Així com un antic oboè armeni, dolçaines i flautes.

El públic va eixir content d’este variat concert que va aconseguir obrir horitzons per al que és habitual en orgues d’estes característiques, construïts fa més de 300 anys. A més, des de la mateixa localitat es van mostrar molt satisfets amb la cita musical. Carmen Agud, l’alcadesa de la localitat, va defensar orgullosa la joia que guarda l’església i que és un referent per a tota la comarca. Igualment, des de la Comarca del Matarranya, el seu president, Isel Monclús es va mostrar molt content de poder secundar des del departament de patrimoni i cultura un festival d’estes característiques, ja que “dona bona publicitat i bon nom al territori”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans