Logotips d'organismes oficials

El Matarranya amplie el reciclatge a través del material d’oficina i les càpsules de cafè

La Comarca fa les primeres transaccions d'estes dos fraccions, que des de setembre es poden deixar en contenidors diferenciats

El material d'oficina s'està reciclant a través de punts ubicats a edificis municipals. | Foto: M. Jiménez

Des de fa uns mesos, i amb l’objectiu de reduir la fracció de rebuig i augmentar-ne el reciclatge, la Comarca del Matarranya ha incorporat uns contenidors destinats a recollir el material d’oficina i les càpsules de cafè. Una gestió de residus que si bé no es tradueix en grans volums, està incidint en el reciclatge, ajude a preservar el medi ambient i té un impacte social important. Alberto Rodríguez, responsable de la gestió de residus a Comarca, va explicar que «enguany hem incorporat dos nous sistemes de recollida selectiva. Per un costat, tenim el reciclatge de material utilitzat d’escriptura», centrat en bolígrafs, retoladors, típex o fluorescents. A cada localitat s’han instal·lat «un o diferents punts de recollida, principalment en espais públics, on es pot dipositar tot este material».

Un material d’escriptura que «estem enviant a TerraCycle», va remarcar Rodríguez, que va afegir que «amb el que reciclem, que no és ni massa pes ni massa volum, hem creat uns fondos que es destinen a organitzacions sense ànim de lucre», condició per a treballar amb TerraCycle. En el cas del Matarranya, que ja ha fet dos enviaments de material d’oficina reciclat, els fons es destinen a l’Associació Espanyola Contra el Càncer. Paral·lelament, la Comarca ha impulsat també un sistema de reciclatge de càpsules de cafè a través de Recicap. «Fa uns mesos vam implantar este sistema de reciclatge a la majoria de pobles del Matarranya». Als contenidors corresponents «es poden dipositar càpsules de cafè, tant de plàstic com d’alumini», reduint la quantitat de residus que anaven a la fracció RSU.

Des de la gestió de residus de Comarca del Matarranya van recordar que «les càpsules de cafè es poden dipositar a la fracció groga. Però per això, el veí ha de buidar la càpsula prèviament». Ara, amb este conveni, «els usuaris podem dipositar les càpsules de cafè tal qual, sense necessitat de retirar els pòsits», als contenidors corresponents. Així mateix, Rodríguez va remarcar que “tant el reciclatge de material d’oficina com de les càpsules de cafè va en bona direcció», i tot i que no es tradueix en grans quantitats, «els resultats són satisfactoris perquè estem ampliant el número de residus que es poden reciclar».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans