Logotips d'organismes oficials

Lledó i Arens s’estrenen en el sistema de recollida ‘Porta a Porta’

Esta setmana les dos localitats han començat amb el nou servei. Massalió retarda la seua incorporació fins al 19 de desembre a causa dels danys del temporal del mes passat.

Video Thumbnail
Tres municipis de la comarca del Matarranya se sumen al 'Porta a porta´
Esta setmana Arenys de Lledó i Lledó han iniciat la marxa del 'Porta a Porta'. La setmana passada van rebre els kits de reciclatge del 'Porta a porta' i es van impartir xerrades informatives 'Comencem a reciclar amb el 'Porta a Porta', on es va informar del funcionament del nou sistema als veïns. I

Esta setmana Arenys de Lledó i Lledó han iniciat la marxa del ‘Porta a Porta’. La setmana passada van rebre els kits de reciclatge del ‘Porta a porta’ i es van impartir xerrades informatives Comencem a reciclar amb el ‘Porta a Porta’, on es va informar del funcionament del nou sistema als veïns. I des del dilluns els veïns ja treuen les seus residus per fraccions a la porta de la seua casa perquè els operaris del servei la recullen. A Massalió també es va repartir el material i es va informar la població, però la implantació del servei es retardarà unes setmanes a causa dels problemes que ha sofert la localitat a causa del temporal del mes passat. Segons el tècnic del ‘Porta a porta’, Alberto Rodríguez, “si tot va bé, Massalió s’incorporarà al sistema el 19 de desembre“.

L’ambientòleg Víctor Vidal va ser l’encarregat de dur a terme les sessions informatives. Allí va captar el gran interés de la població, que va acudir de ple a les xerrades, i la seua bona predisposició. “Els canvis espanten, però tots han vingut amb moltes ganes de fer-ho bé”. Una de les preocupacions que ha detectat Vidal durant les seues xerrades és la ‘por a fer-ho malament’, sobretot entre la gent gran. Vidal no es cansa de repetir que “no passa res si un s’equivoca, a poc a poc es va aprenent. I davant el dubte, al resto”.

13 localitats del Matarranya
Des de Comarca van començar el ‘Porta a porta’, a poc a poc, amb una prova pilot en pobles petits i a mesura que s’anava consolidant el servei es va anar ampliant a més municipis. Fins avui, amb la incorporació d’estos tres últims pobles, a la comarca del Matarranya 13 localitats usaran el sistema ‘Porta a porta’ per a la recollida de residus domèstics. Segons explica Rodríguez, “la idea és estendre el projecte a tota la comarca, perquè és un sistema mediambientalment sostenible i que complix amb la normativa europea en quant a la taxa de reciclatge de residus, que per al 2023 establix una taxa mínima del 50%“. Amb les dades recollides en els últims anys, amb el ‘Porta a porta’ el Matarranya aconseguix una taxa de reciclatge molt superior a 50%. “Amb el sistema de contenidors tradicionals es recicla al voltant d’un 22% i en una setmana, amb el ‘Porta a porta’, es passa al 70%. Aquí és el sistema que funciona. S’aconseguixen uns rangs de reciclatge espectaculars”, apunta Vidal.

Massalió serà el poble més gran que s’incorporarà, fins avui, al ‘Porta a Porta’, però tal com apunta Rodríguez “la manera de treballar no variarà molt, tenint en compte que la disposició urbana és similar als altres pobles en els quals ja està instaurat: habitatges unifamiliars i petits blocs amb dos o tres apartaments com a molt”. La incorporació dels tres pobles sí que suposa un major volum de treball i per este motiu la plantilla del servei s’ha ampliat amb dos treballadors més.

Queretes, BeseitCalaceit i Vall-de-roures, les localitats amb major població, són les que falten per a incorporar-se al sistema. Cas a part és La Freixneda que gestiona municipalment els seus residus urbans. Segons especifica Vidal, “ells tenen el seu camió i porten les escombraries directament a l’abocador”.

Segons fixa una moratòria, el pròxim 1 de gener de 2023 tots els municipis de més de 5.000 habitants estan obligats a reciclar en origen un 50% dels seus residus. El pla del consell comarcal és implementar al més aviat possible el sistema per a així beneficiar-se de les ajudes actuals. Tal com apunta Vidal, “ara és el moment, perquè tenim la capacitat, la tècnica i ens podem acollir en les ajudes”. “Al Matarranya hem estat pioners, hem estat valents, perquè s’han fet coses que en altres territoris d’Aragó no han abordat. Tenim una mentalitat oberta, estem predisposats i la resposta és bona”, es congratula Víctor Vidal.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans