Logotips d'organismes oficials

Comarca traslladarà una queixa conjunta a Endesa pels talls de llum durant l’última nevada

Serveis bàsics, com oficines municipals i centres de salut d'algunes poblacions, van estar pràcticament 48 hores sense llum, telefonia i connexió a internet

Dilluns passat va tindre lloc el ple comarcal a la seu de Vall-de-roures. | Foto: R. Lombarte

Per enèsima vegada, la Comarca del Matarranya consensuarà i enviarà una queixa a Endesa pels problemes en el subministre de llum que es van donar al territori durant l’última nevada. En la sessió plenària celebrada el dilluns 27 de febrer, i amb el vot a favor de tots els consellers, la Comarca va aprovar la presentació d’una queixa conjunta pels reiterats problemes que es viuen al territori en les telecomunicacions, llum i telefonia, exigint solucions urgents. Recordem que durant l’última nevada, que es va traduir en escassos 20 centímetros de neu al territori, municipis com Beseit, Queretes, Vall-de-roures, Fórnols, Lledó o La Freixneda van tindre afeccions significatives, i en alguns casos serveis bàsics com ara ambulatoris o centres de salut, van estar pràcticament 48 hores desconnectats de la línia de llum convencional i sense connexió de telefonia i internet. De fet, des de la Comarca van denunciar que algunes infraestructures han quedat completament obsoletes, exigint una inversió seriosa per a evitar situacions que se solen repetir durant nevades, temporals d’aigua o ventades fortes.

Este va ser un dels punts que es van tractar durant l’última sessió plenària de Comarca. Un plenari bastant consensuat a les comissions i que entre altres coses també va tractar la gestió de residus, el Pla de Sostenibilitat Turística per al Matarranya, l’aprovació d’un pla antifrau o l’Estabilització de Personal a la casa. En relació als residus, el president de Comarca, Isel Monclús, va recordar que «la realitat és que estàvem pagant 20 euros per cada tona de residus que entrava a abocador, i a partir d’ara s’hauran de pagar 41 euros. Això duplique el cost de residus. Aquí, al Matarranya, s’ha apostat pel Porta a Porta per a reduir l’RSU. De fet, ara mateix estem per sobre del 60% en reciclatge». L’augment del preu per entrar a abocador, lògicament, suposarà un augment del cost del servei. Per tant, «acabarà repercutint en el veí del territori, i cada ajuntament haurà de valorar com assumir este augment de cost», va afegir Monclús. Des de Comarca entenen que la millor manera de reduir quilos a abocador passe per incrementar en reciclatge.

R. LOMBARTE
Mitjans