Logotips d'organismes oficials

L’art, la naturalesa i les emocions com a estendards d’El Riu a l’estiu

El campament d'estiu organitzat per Comarca per a tots els municipis del Matarranya ajuda a la conciliació familiar oferint als més jóvens tres setmanes per aprendre xalant

Video Thumbnail
Riu a l'estiu - Pena-roja
Els xiquets i xiquetes que viuen o estiuegen al Matarranya tenen tres setmanes per aprofitar el campament Riu a l'estiu. Una alternativa que s'organitza des de Comarca per a ajudar a la conciliació familiar fent a la vegada que els més petits aprenguen i es divertisquen. Són tres setmanes les d'acti

Els xiquets i xiquetes que viuen o estiuegen al Matarranya tenen tres setmanes per aprofitar el campament Riu a l’estiu. Una alternativa que s’organitza des de Comarca per a ajudar a la conciliació familiar fent a la vegada que els més petits aprenguen i es divertisquen. Són tres setmanes les d’activitats de temps lliure, culturals i educatives que s’oferixen en tots els municipis del territori, repartint-se en dos torns. D’esta manera, s’ha dut a terme el Riu a l’estiu en Beseit, La Portellada, Mont-roig, Pena-roja, Ràfels, Torredarques, La Torre del Comte i La Vall del Tormo de 26 de juny al 15 de juliol, mentre que els municipis de Arenys de Lledó, Calaceit, Queretes, Fórnols, *Fondespatla, La Freixneda, Lledó i Valljunquera han començat esta setmana i s’allargarà fins al 4 d’agost.

Les edats compreses per a poder gaudir d’este campament comprenen dels 3 als 10 anys, “la veritat que és una mica complicat treballar amb una franja d’edat tan gran. Però el que faig és fer-ho de manera molt manipulativa, a més de fer propostes de sortir al carrer i fer coses pel poble i l’entorn”, afirma Luna Fajó, monitora del Riu a l’estiu a Pena-roja. Fajó ha tingut entre 6 i 12 nens en cadascuna de les tres setmanes que ha durat este campament d’estiu.

Els xiquets i xiquetes es poden apuntar al Riu a l’estiu per setmanes, la qual cosa fa que el número i les persones canvien, i per això les activitats també són organitzades com a setmanes independents. La monitora confessa que “cada setmana és molt diferent. La primera setmana només tinc 6 apuntats, però les dos següents doblem. Cada setmana la dediquem a un tema o a un espai. Després cada monitor s’adapta a la seua manera de ser i a la seua manera de fer.” En el cas de Pena-roja, la primera setmana es va treballar amb el projecte de Zoo Il·lustrat, aprofitant que es va celebrar allí la Festa de la Llengua, en la qual es van fer diferents activitats amb Pancho, integrant de Zoo i d’este projecte de llibres i il·lustracions educatives. “Cada llibre de cada cançó té al final diverses propostes, i una d’elles era gravar un podcast, i hem pensat que tenint la ràdio de la comarca aquí al poble, que millor que anar a la ràdio i fer-ho en un espai i una ràdio real”, confessa la monitora als estudis de Ràdio Matarranya. I és que a Fajó li agrada treballar aprofitant l’entorn, com per exemple, “amb la cançó de ‘Xafant Fang’ hem pintat sense pintures, amb fang, amb flors amb fulles… i hem comprovat a veure si pintaven o no pintaven. Per exemple, amb els pètals vermells de les roses els ha sortit lila, i hem estat fent una mica de recerca en eixe sentit”.

Aprofitar la naturalesa i el seu entorn per a aprendre ha estat un dels estendards d’este Riu a l’estiu a Pena-roja, però també han treballat molt la intel·ligència emocional, relacionant-la amb l’entorn. Un altre exemple que ens explica Fajó és “amb el tema de la primera cançó de Zoo que parla de la por, hem aprofitat per a parlar sobre els escurçons que tenim al poble i que cal fer si ens en trobem una”.

Ara, mentre que la meitat dels pobles de la comarca acaben de començar este campament de Riu a l’estiu, els que ja han acabat estes tres setmanes estan aprenent a nedar, una altra de les propostes de Comarca. Estes classes de natació s’estan realitzant en tots els municipis del Matarranya que disposen de piscina.

ISABEL APARICIO
Mitjans