Logotips d'organismes oficials

El Pla de Sostenibilitat Turística contemple 375.000 euros per a la creació del Centro BTT

La Comarca del Matarranya, amb el vot en contra de CHA, aprove una addenda amb les partides pressupostàries actualitzades, i que suposaran una inversió de 1,68 milions d'euros

Durant la sessió plenària de dimecres es va parlar molt del Pla de Sostenibilitat Turística. Foto: R. Lombarte

Comarca del Matarranya va celebrar el passat dimecres una nova sessió plenària, la qual va versar sobre un Pla de Sostenibilitat Turística que preveu una inversió d’1.679.000 euros en noves infraestructures i en millores d’equipaments. De fet, un dels punts en l’ordre del dia se va centrar en l’aprovació d’una addenda del conveni de col·laboració entre Govern d’Aragó i Comarca sobre este projecte, i a través de la qual s’han actualitzat les diferents partides pressupostàries previstes dins del pla. El 75% de la inversió prevista s’haurà d’executar abans de 2025, i des de la Comarca no amaguen que els temps van molt justos. Esta addenda va ser aprovada amb el vot a favor de tots els consellers assistents a la sessió excepte el de CHA. El conseller Iñaki Belanche va votar en contra, no per la petició en sí, sinó sobre com s’han distribuït les inversions d’este Pla de Sostenibilitat Turística. Belanche va considerar insuficients els 18.000 euros per al manteniment de la Via Verda, entenent que la infraestructura és «un diamant en brut» que cal potenciar.

El Pla de Sostenibilitat Turística per a la comarca del Matarranya estarà vertebrat en quatre eixos principals. El primer d’ells, que s’ha definit com a transició verda i sostenible, contemple diferents inversions, com ara 36.000 euros en la implementació d’un destí sostenible, els 18.000 euros per al manteniment de la Via Verda, així com 150.000 euros que aniran dirigits a estudis de capacitat de càrrega en espais naturals. La segona línia d’inversions va dirigida a millores en eficiència energètica, i parle principalment sobre la creació de punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques. La tercera línia de treball fa referència a la transició digital, i en este aspecte hi ha contemplats 201.000 euros per a l’impuls d’una plataforma de gestió de destí turístic intel·ligent. La quarta pota d’este projecte fa menció a la competitivitat. Entre altres coses preveu la creació de clubs de producte, amb una inversió de 240.000 euros, la consolidació de la marca territorial, amb 40.000 euros, o la creació del Centro BTT a l’estació de Queretes, que pujarà a 375.000 €.

Fernando Camps (PP) és el president de Comarca del Matarranya, i va explicar que «l’aprovació d’esta addenda corria pressa. Inclús hem canviat el dia» de la sessió comarcal perquè era urgent presentar esta actualització de les inversions previstes dins del Pla de Sostenibilitat Turística. Durant la sessió plenària, i des de la bancada socialista, Javier Fortuño va entendre que seria convenient explicar als 18 ajuntaments del Matarranya totes les inversions contemplades a través d’este pla, cosa que segurament es farà en el pròxim Consell Consultiu d’Alcaldes. Dins de la sessió es va debatre també sobre algunes de les inversions més rellevants, com ara els punts de recàrrega elèctrica de bicicletes o el Centro BTT. De fet, Camps va recordar que «el projecte de l’alberg de Queretes» ja contemplava en origen esta infraestructura, i el Pla de Sostenibilitat Turística destinarà 375.000 euros per a un Centro BTT que serà clau per a tot el turisme de bicicleta que gire al voltant de la Via Verda. Des de Comarca tenen previst visitar instal·lacions similars i conèixer estes experiències.

Al mateix temps, i des de l’equip de govern, recordaven que l’alberg encara necessite algunes millores addicionals, sobretot de cara als accessos i a l’aparcament. De fet, en estos moments els autobusos no poden entrar a l’Estació Rural d’Interior de Queretes. Des de Chunta, Iñaki Belanche va votar en contra d’esta addenda, i va defensar que «respecte al Pla de Sostenibilitat Turística, que té un pressupost de quasi 1,7 milions d’euros repartits en diferents anualitats, si ens cenyim a l’esperit de la lletra, que és l’impuls de les activitats turístiques que hi ha al territori, no entenem que en el capítol 1 es dediquen escassos 18.000 euros al manteniment de la Via Verda». Belanche va considerar que «la Via Verda és una infraestructura que cal potenciar, però amb este capital tindrem per a ben poc». Durant la sessió plenària també es va fer menció al precari estat d’algunes estacions de tren que tenim a la nostra comarca i sobreviuen al pas del temps, que són propietat d’Adif i un autèntic perill que caldria corregir.

Nuri Gil, nova consellera
Este ple comarcal va servir també per a donar-li la benvinguda a Nuri Gil, nova consellera comarcal per les files del PP, qui va jurar el càrrec. Nuri Gil, que és regidora a La Torre del Comte pel PP, reemplace en el càrrec a Carlota Núñez, regidora per Calaceit, qui va presentar la seua dimissió a escasses dos setmanes de ser nomenada consellera comarcal.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans