window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El programa ‘Tierra de Oportunidades’ reconeix ‘Fatto in Casa’ i un treball documental sobre els masos

Les distincions, que arriben de la mà de CaixaBank, es van entregar dimecres en el marc de les jornades sobre els Leader que va impulsar el Grup d'Acció Local

'Fatto in casa' de La Portellada i el projecte documental sobre els masos del Matarranya, entre els premiats. Foto: NDM

El programa ‘Tierra de Oportunidades’ que impulse Caixa Bank, en col·laboració amb el Grup d’Acció Local Baix Aragó-Matarranya, ha distingit dos projectes de la nostra comarca, així com altres dos iniciatives d’emprenedoria situades al Baix Aragó. Durant la jornada del dimecres 29 de novembre, la seu de la històrica Omezyma va albergar diferents propostes, entre elles l’acte d’entrega d’estos reconeixements, i que suposen un premi de 1.000 euros i el bitllet d’accés als premis de Caixa Bank a nivell nacional. Joaquín Lorenzo, gerent del grup d’acció local, va recordar que «estes distincions arriben a través d’un programa de l’obra social», les quals reconeixen l’emprenedoria i la creació de treball en el món rural. Els projectes del Matarranya reconeguts són Fatto in Casa, una iniciativa culinària ubicada a La Portellada que lideren Feli Gascón i Valentina Bologna, així com un projecte documental sobre la vida als masos del Matarranya que lidere Silvia Ysamat. Durant la reunió també es van donar a conèixer els detalls del nou pla estratègic dels Fondos LEADER.

Sobre la trobada celebrada a la Torre de Vilella el 29 de novembre, oberta als promotors i ajuntaments, Lorenzo va concretar que «volíem compartir la informació que tenim, de manera que aquelles persones que tinguen una idea o un projecte puguen preparar les sol·licituds d’ajuda corresponents». La reunió va ser molt participativa, i en ella van assistir els presidents de les dos comarques, representants de consistoris, així com «promotors i veïns que tenen inquietuds per emprendre». Entre les línies estratègiques i grans novetats del nou programa Leader tenim «unes ajudes directes de 10.000 euros que poden resultar molt interessants per al relleu generacional, per a evitar que les portes d’alguns negocis es tanquen». D’esta forma, les persones que es donen d’alta d’autònom i que no necessiten fer molta inversió, «perquè exigirem una inversió mínima de 3.000 euros», poden demanar estes ajudes directes de 10.000 euros per a arrencar el seu projecte.

Hi haurà certes limitacions. La primera d’elles, tal com va recordar Lorenzo, és que «en aquells municipis inferiors als 1.500 habitants, i que són la majoria dels pobles de les nostres comarques, es podran acollir aquells interessats que emprenguen en una activitat que no estigue molt concorreguda». Per tant, si el promotor sol·licitant vol emprendre en un poble on hi ha dos negocis de la seua activitat (sigue una tenda, un electricista o un forn), automàticament quedarà exclòs. Lorenzo va dir que «esta convocatòria pot ser una bona ajuda per a arrencar, sobretot entre els jóvens que no tenen tants recursos, o pensant en el relleu generacional, lluitant perquè no es tanquen tantes persianes en el món rural». Una de les condicions que hauran de complir els sol·licitants d’estes ajudes fa referència a l’obertura del negoci. «L’exigència són 5 anys oberts», va manifestar el gerent del grup d’acció local, una condició que arribe imposada des del reglament comunitari.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans