window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El nou LEADER tindrà una partida de 666.000 euros en el seu primer any d’execució

La seu de la Comarca del Matarranya va acollir ahir una sessió informativa sobre estos fons europeus

Video Thumbnail
El nou LEADER tindrà una partida de 666 000 euros en el seu primer any d'execució
El nou LEADER ja està en marxa. És per això que el Grup d'acció Local Baix Aragó i Matarranya, gestor d'estes ajudes que provenen d'Europa, va organitzar  ahir una sessió informativa a la seu de la Comarca del Matarranya, per explicar les novetats d'este nou LEADER, així com els tràmits i els termin

El nou LEADER ja està en marxa. És per això que el Grup d’acció Local Baix Aragó i Matarranya, gestor d’estes ajudes que provenen d’Europa, va organitzar  ahir una sessió informativa a la seu de la Comarca del Matarranya, per explicar les novetats d’este nou LEADER, així com els tràmits i els terminis per poder optar a estos fons. De fet, el pròxim 29 de febrer es tancarà el primer tram per a presentar projectes productius i no productius, així com projectes de cooperació entre particulars, a l’àrea d’influència del Grup d’Acció Local Baix Aragó i Matarranya. De cara al present 2024 es partirà d’un total de 666.294 euros, sent les inversions no productives, i pensades per a les administracions públiques, la línia més destacada, que suposaran 293.147 euros. A continuació apareixen les inversions productives, que en esta anualitat tindran un total de 273.147 euros, i en el cas de projectes de cooperació entre dos o més promotors, la partida econòmica serà de 40.000 euros. Els nous LEADER preveuen també una nova línia d’ajuda. Es fa menció al programa Emprende Rural LEADER, que es traduirà en 10.000 euros per sol·licitant, una línia de col·laboració pensada per al relleu generacional entre els oficis que s’estan perdent en el món rural. Per a este 2024, esta proposta es traduirà en 60.000 euros.

Joaquín Lorenzo és el gerent del Grup d’Acció Local Baix Aragó i Matarranya, i va concretar que «la primera convocatòria finalitze el pròxim 29 de febrer». De fet, «tenim la finestra oberta, i totes aquelles persones que tinguen una idea per a posar en marxa el seu negoci o millorar el que tenen, ja poden registrar les sol·licituds d’ajuda». Sobre la partida de 2024, Joaquín Lorenzo va reconèixer que «partim d’un pressupost una mica més ajustat que els últims anys». Ara caldrà determinar «quantes sol·licituds arriben», recordant que la selecció no es fa per ordre d’entrada, sinó que és a través de concurrència competitiva. Lorenzo fa afegir que «en esta ocasió, hem augmentat els percentatges d’ajuda», de manera que «en el sector agroalimentari podem ajudar en un màxim del 50 per cent» de la inversió. Serà el cas de les cooperatives, les quals poden presentar inversions que no superen els 100.000 euros. Pel que fa als altres sectors, «també ha augmentat el percentatge d’ajuda», va recordar Lorenzo, les quals s’han ampliat al 40 per cent de la inversió.

En relació a la nova línia de col·laboració, el programa ‘Emprende Rural LEADER’, el gerent del Grup d’Acció Local va considerar que «serà una ajuda similar a la que rep un jove agricultor o una persona que es done d’alta a l’INAEM». És a dir, «és una ajuda directa fixa de 10.000 euros per crear el seu propi treball». Per tant, no anirà condicionada a una inversió. Ara bé. «Com a requeriment, hem posat que els aspirants han de fer una inversió mínima de 3.000 euros». Lògicament, «han de viure aquí, a les nostres comarques, i l’ajuda està pensada en el relleu generacional, per a mantindre les portes obertes d’alguns negocis del medi rural» que, desgraciadament, s’estan perdent. El programa contemple algunes limitacions. Per exemple, en els municipis menuts, un promotor no podrà sol·licitar l’ajuda si ja existeixen dos activitats d’eixes característiques. En el cas dels municipis més grans, com a requeriment imprescindible per a optar al ‘Emprendre Rural LEADER’ es demane que l’activitat sigue completament nova.

En este sentit, Joaquín Lorenzo va remarcar que «és trist, però estan desapareixent un munt de serveis bàsics, i quan es tanque una persiana ja no es torne a obrir». Per tant, «si esta línia d’ajudes serveix per a animar a jóvens o persones desocupades», benvinguda serà. El gerent del Grup d’Acció Local va recordar que la línia del ‘Emprende Rural LEADER’ no exclou participar a les convocatòries de projectes productius, de manera que «si un promotor ha de fer una inversió que supere els 25.000 euros, també podrà demanar al LEADER les ajudes d’inversió». Per la seua part, les ajudes no productives van dirigides tant als ajuntaments i a les Comarques, com també a les associacions sense ànim de lucre o fundacions. Lorenzo va afegir que «aquí hi tenen cabuda molts projectes». Dins d’esta línia d’ajudes no productives també es contemple la formació, de manera que «si hi ha una necessitat formativa, com ara una iniciativa que vol impulsar una associació en matèria de tecnologia o de medi ambient, podran entrar a estes ajudes».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans