Logotips d'organismes oficials

La Comarca aprove quatre mocions que versen sobre salut, transvasament i ajudes al funcionament

Nova sessió plenària a la Comarca del Matarranya, on el debat i la votació de les mocions van centrar bona part del contingut

Imatge de l'última sessió plenària a Comarca, celebrada este dimarts 30 de gener. Foto: R. Lombarte

En acabar el Consell Consultiu d’Alcaldes, la mateixa seu de la Comarca va celebrar nova sessió ordinària del consell comarcal del Matarranya. Sessió plenària de tràmits, i on els punts i els debats més destacats van arribar en el tram final. De fet, tot i que en l’ordre del dia només hi havia previstes dos mocions, totes dos sobre el transvasament de l’Ebre i presentades la primera pel Partit Popular (equip de govern) i la segona pel PAR, finalment se’n van debatre quatre. I és que la formació Teruel Existe va presentar a última hora dos mocions: la primera sobre la sanitat al món rural i la segona sobre les ajudes al funcionament. Des de presidència es va donar l’entrada de les dos mocions, si bé va recordar als representants de Teruel Existe que les mocions s’han de presentar en temps i forma perquè puguen entrar a l’ordre del dia i que les agrupacions les puguen analitzar en profunditat. Les dos mocions de Teruel Existe van ser aprovades per unanimitat. Les del transvasament, que incidien també sobre les obres del Pacte de l’Aigua i les basses laterals del Matarranya, van eixir per avant, encara que el conseller de Chunta es va abstindre.

Precisament, i en acabar la sessió plenària, se li va preguntar a Iñaki Belanche, el conseller de CHA, el motiu de la seua abstenció. El conseller aragonesista va ser clar. «Estem d’acord en el primer punt de les dos mocions, perquè ens manifestem en contra del transvasament de l’Ebre. Forme part de l’ADN de Chunta. Però si ens abstenim, és pel contingut dels altres punts». Belanche va manifestar el seu «no al transvasament, però no també a una defensa a ultrança de projectes decimonònics del segle passat que estan superats», i va posar d’exemple els consensos que ha aconseguit la conca del Matarranya en matèria hidrològica. Les mocions del PP i del PAR sobre el transvasament de l’Ebre, que s’han presentat i defensat també en ajuntaments, reclamen les obres contemplades en el Pacte de l’Aigua, entre elles les basses laterals del Matarranya. Paral·lelament, Teruel Existe va presentar dos mocions. La primera verse sobre la sanitat al món rural, reclamant entre altres coses la dotació gratuïta dels consultoris locals al territori, un gasto que ara han d’assumir els consistoris, i a molts supose un cost difícil d’assumir.

La segona de les mocions es va centrar en les ajudes al funcionament, i el text de Teruel Existe reclame, entre altres coses, «incrementar les ajudes d’empreses en zones despoblades». Dins de l’ordre del dia també es va tractar un punt sobre la cessió gratuïta de les plaques fotovoltaiques de la Portellada, Pena-roja i Torredarques que en el seu dia va posar en marxa la Comarca del Matarranya en equipaments municipals d’estos tres pobles.

Video Thumbnail

La Comarca aprove quatre mocions que versen sobre salut, transvasament i ajudes al funcionament

En acabar el Consell Consultiu d'Alcaldes, la mateixa seu de la Comarca va celebrar nova sessió ordinària del consell comarcal del Matarranya. Sessió plenària de tràmits, i on els punts i els debats més destacats van arribar en el tram final. De fet, tot i que en l'ordre del dia només hi havia previ

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans