Logotips d'organismes oficials

Equips de la Diputació revisen l’estat dels camins rurals després del temporal d’aigua i pedra

La Vall del Tormo ha estat més d'un dia sense poder beure i cuinar en declarar l'aigua “no apta” per al consum humà, però ja ha recuperat la normalitat

Tècnics de la Diputació han revisat els possibles desperfectes ocasionats pel temporal als camins del territori. Foto: NDM

Durant la jornada de dilluns, la Diputació Provincial va desplegar dos equips per a revisar la situació en la que han quedat els camins rurals i les pistes de les zones de la província més afectades per l’últim temporal d’aigua i pedra, que sobretot es va concentrar a les comarques del Baix Aragó i Matarranya. El personal de Diputació va recórrer les poblacions més damnificades per a detectar possibles afeccions, com ara solsides de roques i de terra, barrancades o dificultats per arribar a les granges i explotacions agrícoles. D’esta manera, es va desplegar un equip al Matarranya, recorrent poblacions com Ràfels, Fórnols, Mont-roig i la Portellada, i un segon equip al Baix Aragó que es va moure per Samper de Calanda, Híjar, Jatiel i Azaila, que han segut els municipis que han registrat més afeccions durant este últim temporal.

Segons el diputat delegat de Camins Rurals i vicepresident segon de la Diputació, Rafael Samper, és important actuar amb celeritat en les faenes de vigilància dels camins quan es donen temporals d’estes dimensions. Segons les primeres estimacions, no s’han identificat maleses importants als camins, tot i que encara hi ha zones anegades, de manera que caldrà esperar que l’aigua desaparegue del tot per poder analitzar-les i valorar si cal emprendre alguna reparació important. Des de Diputació també s’han revisat les carreteres provincials, especialment les vies pròximes a la Portellada, la Freixneda, la Torre del Comte i Ràfels. El servei de Vies i Obres de Diputació va intervindre a la carretera que connecte Ràfels i la N-232 a causa de la pedregada, així com en la via d’accés a la Torre del Comte per despreniments.

Aigua de boca a la Vall
Per la seua part, com a conseqüència de la crescuda dels rius, la Vall del Tormo va declarar dilluns l’aigua de boca “no apta” per al consum humà. El temporal va fer créixer el cabal del riu Matarranya, especialment per les aportacions hídriques del riu Tastavins i algunes valls, alterant els nivells de terbolesa. La captació de la Vall va seguir pujant aigua als dipòsits durant la nit de diumenge, i les analítiques de dilluns van confirmar uns nivells no aptes per al consum humà. Ahir de matí, a primera hora, es van fer noves analítiques i els nivells de terbolesa havien baixat de manera significativa. De fet, ahir a la tarde la Vall del Tormo va tornar a reomplir els dipòsits, de manera que ja s’ha recuperat la normalitat i els veïns de la població poden beure i cuinar de l’aigua de l’aixeta.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans