Logotips d'organismes oficials

La Freixneda acull la trobada anual de jubilats i pensionistes del Matarranya

330 persones de 17 municipis del territori participen en una jornada festiva i reivindicativa a parts iguals en què, per primera vegada, s'hi ha unit el poble veí d'Herbers, de la província de Castelló

Video Thumbnail
La trobada de pensionistes del Matarranya, un dia de festa i reivindicació
La Federació Comarcal de Jubilats i Pensionistes del Matarranya, FECOJUPEMA, va celebrar la seua trobada anual. En esta ocasió, la Freixneda va acollir unes 330 persones per celebrar un dia amb diverses activitats. Missa, concert de la Banda Comarcal San Antón, dinar popular, Rondalla i una actuació

La Federació Comarcal de Jubilats i Pensionistes del Matarranya, FECOJUPEMA, va celebrar la seua trobada anual. En esta ocasió, la Freixneda va acollir unes 330 persones per celebrar un dia amb diverses activitats. Missa, concert de la Banda Comarcal San Antón, dinar popular, Rondalla i una actuació de ‘Mas Music’ és el que tenien programat per a una ocasió en la qual van participar un total de 17 municipis. Ismael Gerique, secretari de FECOJUPEMA, va explicar que “este any, com a anècdota s’ha afegit un poble que no és de la comarca”, parlem d’Herbés, de la província de Castelló, i que “ha estat molt ben acceptat per la federació”.

Va ser un dia lúdic, d’agermanament entre municipis i de retrobament entre els amics. Tal com comentava Gerique “ en la seua època  la gent gran es veien i ara els és més dificil, i avui es poden tornar a trobar, poden parlar de les seues coses, i això és molt important”, i afegeix que “és igual d’on siguem, de Mont-roig o de Queretes, som 17 pobles, molt units”.

El dia va estar ple de música, gràcies a la Banda Comarcal San Antón, la Rondalla i l’actuació de ‘Mas music’. “La música és un element molt important, a la gent li agrada i cada any busquem algun grup que vingui a ballar, sobretot cançons populars, passos dobles i coses esteses”, concretava el secretari.

Una jornada que no només s’ha centrat en la part lúdica, sinó que a més a més té un caràcter reivindicatiu. L’envelliment de les zones rurals o la sanitat pública són, entre d’altres, temes que preocupen a este col·lectiu. Així ho fa saber el secretari de FECOJUPEMA: “Avui és un dia de festa, de festa reivindicativa”. Des de la federació afirmen que “lluitem molt per la gent gran, per les pensions, la sanitat, la solitud no desitjada, el transport públic…” Per exemple, la manca de relleu generacional és una de les principals preocupacions, “no veiem alternatives, ni políticament ni a nivell empresa” i és que “és una zona principalment agrícola que ha patit una transformació molt gran, però no s’ha renovat”, afirma va Gerique. “Som molt sensibles amb este tema” perquè és una cosa que repercuteix en l’envelliment de territori, ja que “hi ha pobles on som un 35% de gent gran i això és un gran problema”, asseguren des de la federació. En definitiva, és un col·lectiu que reclama els seus drets “tant als ajuntaments com al Govern d’Aragó, a Diputacions i a Comarques”.

La trobada de pensionistes del Matarranya va omplir la jornada de música i reivindicacions. La tercera edat és un col·lectiu que ha demostrat tindre iniciatives, preocupacions i propostes i que saben com divertir-se.

I. APARICIO / M. JIMÉNEZ
Mitjans