Contacontes per fomentar la lectura i dinamitzar les biblioteques dels pobles del Matarranya
3 companyies de teatre fan activitats de contacontes a les 18 localitats de la comarca
Ja ha començat el cicle d’animació a la lectura que impulsa la Comarca del Matarranya. L’objectiu és fomentar els hàbits lectors entre la població infantil mitjançant l’ús dels espais destinats al préstec bibliotecari. Les activitats encarregades per dinamitzar les biblioteques del territori han estat els contacontes. Ana Casasús és tècnica de Patrimoni de la Comarca del Matarranya i comenta que “este projecte el fem cada any” i consisteix a “fer contacontes o diferents activitats d’animació a la lectura a les diferents biblioteques de la comarca”. Les activitats estan orientades al públic familiar, “perquè els xiquets acudisquen acompanyats de les seues famílies” als punts de lectura i s’anima a “que agafen algun llibre”.
La Portellada i la Freixneda han estat les primeres poblacions on s’han celebrat. En esta ocasió, va ser l’espectacle ‘Caçadors de monstres’, a càrrec de ‘Charraire cuenteras’. Un espectacle educatiu on es mostra un prisma diferent i divertit d’aquelles pors i inseguretats que tots tenim. Es tracten “temes com els enuigs, la frustració, la foscor, el desordre, la higiene…, creant a través del somriure eines que ens servisquen per formar-nos com a persones felices i amb una elevada autoestima”.
Este any s’han escollit tres companyies per dinamitzar els 18 municipis de la comarca. Pròximament estaran ‘Binomio Teatre’ amb una proposta anomenada ‘Geografia i Històries’, en què es treballa, segons Casasús, “la naturalesa i el fet que entre tots hem de cuidar el nostre planeta terra”. La tercera proposta és ‘Políglota teatre’ amb “contes més tradicionals”. I és que ja siguen mitjançant històries que parlen de les pors, de la cura de la natura o amb contes tradicionals, el més important és dinamitzar estos espais culturals i potenciar el foment de la lectura.