Naix la Xarxa d’Oficines Fílmiques “Teruel Film Friendly” per a reforçar la captació de rodatges a la província
Des deu comarques de la provincia, més l'ajuntament de Terol, signen un acord per col·laborar i coordinar-se com un territori propici per a desenvolupar produccions cinematogràfiques

Amb la signatura de l’acord de col·laboració, acaba de nàixer a Terol la Xarxa d’Oficines Fílmiques “Teruel Film Friendly”, la primera d’estes característiques a Espanya, que permetrà posar en marxa mecanismes de col·laboració i coordinació de totes les administracions terolenques per a fer d’esta província un destí atractiu per a desenvolupar produccions cinematogràfiques. D’esta manera, a més, Terol es diferenciarà d’altres territoris i potenciarà així l’impacte d’esta indústria a la província.
Amb este objectiu s’ha elaborat el protocol de col·laboració, impulsat per la Teruel Film Commission de la Diputació, i subscrit el 9 d’abril en un acte amb totes les oficines fílmiques de la província, que inclouen les deu comarques de Terol i l’ajuntament de la capital.
Tal com va explicar el president de la DPT, Joaquín Juste, durant la presentació, l’objectiu del conveni és desenvolupar mecanismes de col·laboració per a conformar una xarxa que “facilite l’atracció i desenvolupament de rodatges audiovisuals de tota mena, que contribuïsca a posicionar a la província com un referent nacional dins de l’àmbit de l’audiovisual i escenari d’excel·lència per a les produccions”.
“En els últims anys, després de la creació de diversos serveis dedicats a l’atracció i suport a rodatges en els àmbits comarcal, local i provincial, la província de Terol s’ha consolidat com un referent en la indústria cinematogràfica“, va destacat la diputada delegada de Turisme i de la Terol Film Commission, Marta Sancho, qui va detallar que actualment es registren “una mitjana anual de 20 grans rodatges de ficció i cinema publicitari, en comparació amb els 2 o 3 rodatges publicitaris anuals i un rodatge de ficció cada 4 o 5 anys de la dècada passada”. Per tant, esta indústria “té efectes positius concrets i comprovats en el teixit socioeconòmic del territori, especialment en els sectors turístic i audiovisual” el que té la seua repercussió, va dir, en la generació de l’ocupació i la dinamització de l’economia.
Per part seua, el coordinador de la Teruel Film Commission, José Antonio Martín, va recordar que durant 2024 la província va aconseguir “xifres significatives d’impacte, amb més de 30.000 pernoctacions en establiments hostalers i una despesa directa superior a 4 milions d’euros en contractacions, serveis i proveïdors locals”.
En la presentació de la xarxa van destacar que la Teruel Film Commission ha impulsat recursos econòmics i tècnics per a la captació, gestió de rodatges i promoció, fomentant de manera efectiva la imatge positiva de la província en este àmbit, i també l’Ajuntament de Terol i les entitats comarcals han facilitat esta missió, va dir Martín, “amb els seus catàlegs de localitzacions, els seus suports i gestions, han sigut part activa i també responsables de la confiança que actualment té el sector a la província”.
Amb este acord, la col·laboració entre totes les entitats es converteix en oficial i s’estableixen les eines concretes de coordinació perquè eixa col·laboració siga “més operativa i projectem una imatge conjunta de territori altament implicat”, va afegir el coordinador.
Eines concretes
Este acord contempla qüestions com la informació contínua entre les diferents entitats sobre els rodatges cinematogràfics i també en la col·laboració en la cerca de recursos, com pot ser la provisió de llistats de proveïdors locals per a satisfer les necessitats de les productores; el suport en la identificació de localitzacions especials que no estiguen catalogades o verificació de l’estat dels espais ja catalogats; la mediació per a l’ús ocasional de serveis i espais institucionals per part dels rodatges, com a protecció civil, naus, locals per a càsting, entre altres; i facilitar contactes locals rellevants, com a propietaris d’espais, associacions culturals que puguen col·laborar com a extres o difusió d’ofertes d’ocupació.
A més, també es concreten accions de promoció conjunta, com la inclusió de localitzacions rellevants dels membres de la xarxa en materials i esdeveniments promocionals organitzats per TFC, com fam trips, visites a festivals i jornades específiques. I la comunicació anticipada d’estes activitats per a facilitar la participació de tècnics comarcals/municipals en estes accions.
La xarxa es compromet també a treballar per a fomentar l’adopció de polítiques públiques que beneficien al sector audiovisual, com a incentius econòmics, construcció d’infraestructures, participació en fòrums i altres iniciatives alineades amb la rendibilitat i imatge positiva de la província.
I també contempla la promoció del diàleg i la col·laboració amb les institucions públiques per a donar suport a mesures que beneficien a la província de Terol, impulsant propostes que arriben a òrgans de decisió.
Amb l’objectiu de desenvolupar paquets turístics i experiències basades en rodatges realitzats a la província, s’incentivarà la col·laboració des de la xarxa per a pensar en accions i estratègies que permeten l’aprofitament d’estos recursos a mitjà termini.