Logotips d'organismes oficials

Les ‘estrelles Michelín’ del bon pa reconeixen dos forns del Matarranya

'Panadería Agut Colomer' de Calaceit s'emporte la 'Miga de Oro' al millor pa elaborat a Aragó. 'Horno Llerda' de Queretes sume, per quart any, una estrella que situe el seu pa entre el millor d'Espanya

Els germans Antonio, Luis i María Pilar Agut, del forn 'Agut Colomer' de Calaceit. | Foto: R. Lombarte

Que el Matarranya té una varietat gastronòmica de primer nivell no se li escape a ningú. Vins amb caràcter, un oli d’oliva verge extra únic, préssecs de qualitat i un magre de primera, als quals se sumen uns pans per no deixar ni una molla. Dilluns passat a València, i en el marc d’una nova fira Mediterráneo Gastrónoma, es van reconèixer els 100 millors pans d’Espanya, i que integraran la ‘Ruta del bon pa’. Una ruta que, a més, tindrà doble parada al Matarranya. I és que entre els millors pans d’Espanya n’hi ha dos que s’enfornen a la nostra comarca. Un d’ells a Horno Llerda de Queretes, un forn tradicional que per quart any consecutiu ha aconseguit una estrella DIR-Informática, i que el reconeix com un dels millors pans d’Espanya. Una estrella que enguany també ha recaigut a Panadería Agut Colomer de Calaceit gràcies al seu pa amb farina mòlta en pedra. Un pa que a damunt ha estat distingit amb la Miga de Oro, convertint-se així en el millor pa d’Aragó.

Estes distincions es van viure dilluns passat en el marc de la Fira de València, en un acte molt emotiu per als dos forns del Matarranya. Des de ‘Panadería Agut Colomer’, Luis Agut, el gran dels tres germans que regenten el negoci, va apuntar que «estem molt contents d’esta distinció perquè al final és el reconeixement a la nostra faena com a forners». El pa que elaboren des de Calaceit es va imposar als altres aspirants en un tast a cegues celebrat a Saragossa per professionals. Luis va destacar que «a Aragó es fa molt bon pa, i no pensàvem que el nostre fos el millor». Des del forn van presentar un pa que comercialitzen tres dies per setmana. Parlem d’un «pa 100% de farina mòlta a la pedra i un 30% de massa mare». Un pa dels d’abans, d’aquells que necessiten molt de repòs i fermentacions molt llargues. Al mateix temps, Luis Agut va concretar que «l’objectiu és consolidar esta pa, que està agradant molt, i continuar treballant com ara. Apostant per un bon producte».

La família Omella Sancho, de ‘Horno Llerda’, que mantenen l’estrella DIR-Informática. | Foto: R. Lombarte

Paral·lelament, i des de ‘Horno Llerda’ de Queretes també es van mostrar molt orgullosos per esta nova estrella, i que converteix el seu pa en un dels millors d’Espanya. Sobre això, Adrián Omella Sancho va explicar que «va ser un dia molt emotiu, perquè a València ens van reconèixer amb este premi nacional, que ve a ser l’estrella ‘Michelín’ dels forners». Adrián va afegir que «va ser un dia molt bonic, perquè ens vam reunir molts professionals del sector», una trobada que «aprofitem per compartir inquietuds, problemes o solucions». De fet, des de ‘Horno Llerda’ Adrián va destacar la bona sintonia que hi ha entre els professionals del sector. «No ens considerem competència, sinó que anem tots de la mà amb l’objectiu de fer un bon producte i lluitar pel que ens agrade, que és fer un pa de qualitat». Esta és la quarta estrella consecutiva que rep ‘Horno Llerda’, cosa que molt pocs forns han arribat a tindre. «És una lluita constant i l’objectiu és fer cada any un pa millor». Un pa, el que va resultar premiat, que és 100% massa mare sense llevat.

El pa premiat amb la ‘Miga de Oro’ de la ‘Panadería Agut Colomer’ l’elaboren tres vegades per setmana. Paral·lelament, el reconegut pa de ‘Horno Llerda’ l’elaboren una vegada a la setmana, si bé des de Queretes volen impulsar un nou projecte amb el qual volen oferir este pa 100% massa mare sense llevat cada dia de la setmana.

Alta presència de la província
Al mateix temps, i a través de la Cambra de Comerç i el seu programa ‘Elige Teruel’, un total de set empreses de la província van assistir a la fira Mediterráneo Gastrónoma. La nostra província va estar molt present en esta fira de referència alimentària, presentant diferents productes de la zona, com pernil, embotits, tòfona, melmelades o pastes.

R. LOMBARTE
Mitjans