Logotips d'organismes oficials

Les espatles de Soincar, les primeres de la denominació en incorporar la nova vitola informativa

Els cuixots que elabore Grupo Arcoiris són també pioneres en portar els nous distintius del Consell Regulador

Les espatletes de Soincar són les primeres que incorporen la nova vitola informativa de la Denominació. | Foto: NDM

Els cuixots i espatletes de la DO Jamón de Teruel que ixen de les instal·lacions del Grupo Arcoiris ja porten les noves vitoles certificadores que el Consell Regulador de la Denominació d’Origen va implantar este mateix any. D’esta manera, les espatles de Soincar són les primeres de tota la denominació i de la província en portar estos distintius. Fa uns quants dies, van començar a eixir al mercat els productes amb estese vitoles que recullen la categorització de cadascuna de les peces en funció del seu pes i els mesos de curació.

Al respecte, José Luis Villar, màxim responsable de l’elaboració de cuixots i espatles que Grupo Arcoiris té a les seues instal·lacions de Mont-roig i Fontdespatla, va concretar que «vam decidir començar a marcar els nostres productes a finals de l’octubre, i en el cas de les espatlles som els primers a fer-ho de tota la província. A les vitoles apareixen aspectes de gran interès de cara al consumidor». Una informació que apareix a les espatles, però també als cuixots, que incorporen el nou distintiu, de les quals les peces elaborades a Arcoiris són també les primeres de la denominació en dur el nou sistema de categorització.

Pel que fa a la Paletilla de Teruel, la vitola contemple les mencions ‘més d’11 mesos’ o ‘més de 10 mesos‘, quan el període d’elaboració és de 48 o 44 setmanes i el pes sigue igual o superior a 5,5 o 5 quilograms, respectivament. Al mateix temps, s’està comercialitzant l’espatleta amb la vitola tradicional que assegure els 9 mesos de curació i els més de 4,5 quilos de pes.

En el cas dels cuixots, s’introdueix a la vitola de Jamón de Teruel una menció explícita de si la peça té més de 22 mesos i 9 quilos de pes, o més de 18 mesos i 8 quilos de pes en el moment de la qualificació. Al marge d’estes dos noves categories, se seguiran comercialitzant al mercat peces amb la vitola tradicional que assegure un mínim de 14 mesos de curació i 7 quilos de pes per cuixot.

REDACCIÓ
Mitjans