Logotips d'organismes oficials

L’artesania, una eixida laboral al món rural

Tallers menuts com Retazos s'obrin camí gracies a la especificitat i personalització dels seus productes

Video Thumbnail
Taller costura Retazos PNRJ
L'oferta laboral en el món rural és força limitada més enllà del sector primari i els serveis. És per això que cada vegada més persones, sobretot dones, s'animen a emprendre i engegar el seu propi projecte. L'artesania és una d'estes possibles eixides. Este és el cas del taller de costura que recent

L’oferta laboral en el món rural és força limitada més enllà del sector primari i els serveis. És per això que cada vegada més persones, sobretot dones, s’animen a emprendre i engegar el seu propi projecte. L’artesania és una d’estes possibles eixides. Este és el cas del taller de costura que recentment ha obert les seues portes a Pena-roja de Tastavins.

Retazos és una empresa creada per a resoldre les necessitats del dia a dia de la gent, uns coixins, unes cortines, una funda, arreglos de roba, regals per a bebès. Tot, amb un toc personalitzat. Van començar fent vestits regionals, però han anat ampliant en negoci.

Sara Lombarte, propietària del taller, recorde així els seus inicis. “Et venia un home que tenia una foto d’un besavi i mos deia: vull este vestit igual però per a mi. I l’havíem de reproduir. Primer vam començar en això. Encara hi ha gent que ens demane este tipus d’encàrrec, però també ens ve gent que gaste talles grans o necessite roba a mida, o algú que necessite un arreglo com una cremallera que se li ha fet malbé. I així hem anat evolucionant”.

Fins al punt que ara treballen molt camperitzant furgonetes, res a veure amb els vestits regionals. S’encarreguen de vestir a mida les furgonetes per convertir-les en una acollidora petita casa sobre rodes. “Natres el que fem és buscar els matalassos, que són a mida, i fer les fundes. Cosim les cortines, els estors, la cortina de la dutxa, les mosquiteres… Tot el que tindries en una casa ho adaptem per a una furgoneta”, explica Lombarte.

L’èxit de l’empresa és la personalització dels productes. En una societat globalitzada i uniforme, on el més fàcil és comprar en una gran superfície productes produïts en cadena, esta petita empresa triomfa per fer tot el contrari. Retazos s’ha especialitzat en fer productes únics i exclusius adaptats als gustos de cada persona. “Aquí et compres una peça, que encara que et coste més diners no la té ningú més. És única per a tu”. Lombarte també explica que tenen molta eixida els regals personalitzats i diferents.

Actualment estan en plena expansió de l’empresa. S’han obert al comerç electrònic, han ampliat el personal i ja estan buscant un nou local per poder seguir ampliant el negoci de costura. Estan molt contentes amb els resultats d’esta aventura empresarial que s’han arriscat a tirar per avant.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans