Logotips d'organismes oficials

La panaderia Agut Colomer de Calaceit revalida la seua posició a la Ruta del Buen Pan

Este reconeixement té com a objectiu visibilitzar este producte de qualitat i revalorar l'ofici de forner

Més de 1500 forners han participat en la V edició de la Ruta Espanyola del Buen Pan. | Foto: NDM

Un any més les associacions Pan de Calidad i Panatics han lliurat els reconeixements als forners que s’han classificat per formar part de la Ruta Espanyola del Buen Pan. Més de 1500 forners han participat en la V edició de la Ruta Espanyola del Buen Pan, un recorregut que té com a objectiu visibilitzar este producte de qualitat i revalorar l’ofici de forner.

L’acte de lliurament de les Estrelles Dir Informàtica que formen la ruta del pa va tindre lloc el novembre de l’any passat en el marc de la Fira Gastronòmica de València. En total s’han reconegut 130 forns de pa, entre els quals n’hi ha cinc de la comunitat autònoma d’Aragó i un d’ells és del Matarranya. Es tracta de la panaderia Agut Colomer de Calaceit, que revalida el premi que ja va aconseguir en l’edició anterior per primera vegada.

Lluis Agut, un dels tres germans que porten el forn, mostrava així la satisfacció per obtenir de nou este reconeixement, “el primer any va ser una sorpresa, però per a este segon any ja t’exigixes més a tu mateix i t’esforces més. És una alegria tornar a entrar a la ruta, perquè cada any hi ha més forns i la competència és més dura”.

Per aconseguir una estrella i formar part d’esta ruta gastronòmica els forners s’inscriuen al concurs i un jurat professional visita els establiments i s’encarrega d’avaluar, de manera anònima, els pans que s’han presentat. Esta ruta posa en relleu la qualitat del pa artesà que s’elabora al país, gràcies als panaders que cada dia incorporen noves tendències, com les llargues fermentacions o les masses mare per a elaborar un producte de qualitat.

Agut explica així la seua faena, “anem fent cursos i provant coses noves, però no fent experiments, has de saber el que fas. Treballem amb farina molta a la pedra i massa mare de cultiu que dona molt bon sabor i més durabilitat”. Des de Agut Colomer estan molt satisfets amb la condecoració del sector i per part d’experts, però reconeixen que “els premis són secundaris. Intentes fer el millor producte i la major la satisfacció que tens és que la gent que ve a comprar-te vulguen tornar”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans