Logotips d'organismes oficials

“La de La Freixneda és una de les primeres fires del Matarranya i tot un referent a la nostra comarca”

El nucli històric de La Freixneda acull els pròxims dies 8 i 9 d'abril la Fira d'Antiguitats, Arts, Oficis, Monedes i Bitllets, coincidint amb els dies forts de la Setmana Santa, i que són sinònim de molts visitants al nostre territori. La fira arriba este any a la seua edició número 23, i amb els anys s'ha convertit en tot un referent de la comarca del Matarranya i un aparador ideal per promoure els oficis i la venda d'objectes que, amb el pas del temps i l'arribada de les noves tecnologies, han anat perdent protagonisme, però estan molt perseguits per col·leccionistes. Parlem amb Frederic Fontanet, alcalde de La Freixneda, per conèixer els detalls de la Fira d'Antiguitats.

Frederic Fontanet és l'alcalde de La Freixneda. | Foto: NDM

Després de l’aturada per la pandèmia i després del rotund èxit de la passada edició, la fira de La Freixneda torna amb molta força. Com s’esperen estos dies?
La veritat és que tornem amb molta il·lusió, amb ganes de celebrar la Fira d’Antiguitats i que el poble s’ompli de gent. Com ja va passar l’any passat, i havent tancat el termini per participar en la fira des de fa unes setmanes, fins fa poc encara ens trucaven alguns firaires que voldrien assistir-hi. De fet, si l’any passat va haver-hi rècord d’estands, este any ho tornem a omplir, per la qual cosa continuem creixent i ampliant el nombre de participants.

23 edicions de la fira. Tot un referent al Matarranya.
Efectivament. És una de les primeres fires que es va crear a la comarca del Matarranya i tot un referent al territori. És per això que hem de continuar treballant, millorant i fomentant este tipus d’activitats ludicoculturals, perquè la comarca siga tot un referent a Aragó i fins i tot a escala nacional.

La Fira de les Antiguitats fins i tot ha arribat a ser present a la Fira Internacional de Turisme (FITUR).
Sí. Entenem que la comarca del Matarranya és una destinació turística significativa. Així ho demostra l’interès creixent per part dels visitants, i des de La Freixneda creiem que cal fer un esforç perquè quan algú vulga conèixer la comarca del Matarranya li vinga a la ment el nostre poble. Per això l’aposta per la promoció turística en aparadors tan importants com la Fira Internacional de Turisme. Treballant sempre amb el sector turístic local i apostant sobretot pel manteniment i la neteja dels espais històrics i naturals que tenim.

La fira coincidix amb uns dies de gran afluència de visitants i de segones residències.
Són dies assenyalats i una època molt bona. Els xiquets tenen vacances. Els fills de La Freixneda que viuen fora tornen al seu poble natal. En definitiva, són uns dies de gran afluència de públic. Això ens permet oferir una fira de més qualitat i, per descomptat, que es convertisca en un motiu més per visitar la vila.

A més a més, la fira també té un perfil solidari.
És així. Des que vam entrar a l’ajuntament teníem molt clar que volíem que la fira fos una mica més. La fira ja feia molts anys que estava consolidada, i vam pensar que el seu èxit havia de contribuir a una causa superior. Per això cada any col·laborem amb una entitat o associació vinculada a La Freixneda. L’any passat va ser una fira solidària amb el càncer i este any serà amb l’epilèpsia. En esta edició, i amb l’ajut dels alumnes del col·legi, hem preparat un estand on es vendran joguines de segona mà, que es podran dipositar fins al mateix dia de la fira a l’ajuntament. Això sí. Les joguines han d’estar en bones condicions per després poder-se vendre. Tots els beneficis es destinaran íntegrament a ‘Mar de Somnis’. És una entitat d’atenció i suport als infants i joves amb epilèpsia, i un espai de confiança per a les famílies amb fills que patixen esta malaltia.

Com s’organitza La Freixneda per a una fira així?
Darrere hi ha molta feina. El 2 de gener es publiquen les bases per participar en la fira i s’obre el període d’inscripció per als firaires. Des d’aquell moment es comença a treballar la programació. Este any, per exemple, s’ha fet un programa molt extens i s’ha millorat l’organització dels tallers. Al final cal l’ajuda del poble sencer, i els veïns s’han bolcat en l’organització des de la primera edició. Ells la fan créixer i la senten. Per això molts col·laboren en l’organització.

Quins són els espais principals de la fira?
Sens dubte, els estands dedicats a les antiguitats, les arts, els oficis, les monedes i els bitllets. Són el plat fort. Però no és l’únic que tenim a la fira, ja que també hi haurà estands solidaris, entre els quals hi ha la presència d’una associació animalista. A més, a la fira també hi és present la Comissió de Festes.

La fira serà els dies 8 i 9, però els dies previs ja teniu algunes activitats a La Freixneda.
És així. El dissabte 1 d’abril vam tindre la inauguració d’una exposició de fotografies antigues, a càrrec d’Ignacio Celma. On es repassen 140 anys d’història de La Freixneda a través de les imatges que Ignasi ha anat recopilant durant tot este temps. Es pot visitar a la sala d’exposicions de l’ajuntament. I des d’aquí ens agradaria convidar a tots els veïns del Matarranya i a tots aquells que ens visiten a gaudir tant de l’exposició com de la nostra Fira d’Antiguitats, Arts i Oficis, per a la qual s’han preparat molts tallers i jocs tradicionals. Una proposta per passar un dia en família amb activitats de tota mena.

 

Mitjans