Logotips d'organismes oficials

La Fira de l’Oli i el Mercat Nadalenc de Calaceit amplien i consoliden la seua proposta festiva

El poble s'omplirà d'esperit nadalenc per al Pont de la Puríssima. També es podrà aconseguir el primer oli de la temporada.

Dissabte a la tarda es farà l'encesa de llums i la inauguració oficial de la fira i el mercat de Calaceit. Foto: NDM

El poble de Calaceit ha organitzat amb molta il·lusió l’edició número 35 de la Fira de l’Oli i la 4a del Mercat Nadalenc. Serà el 9 i 10 de desembre, coincidint amb el Pont de la Puríssima. Però este any el divendres previ ja hi haurà molt moviment pel poble, concretament al poliesportiu, on es farà una Escola de DJ’s amb Dj Tites i una sessió electrònica amb Puro Remember. I a la tarda han recuperat la tradicional subhasta nadalenca. Tal com apunta David Insa, regidor de fires de la localitat, “la fira està creixent, per això hem creat una nova zona al poliesportiu, on hi haurà un espai d’oci que obrirà la vigília i durant tot el cap de setmana, amb diferents propostes: zona infantil, foodtrucks, música i barra“.

La Fira pròpiament dita arrencarà dissabte amb una demostració de recollida tradicional d’olives, “perquè la gent conega com es feia antigament la collita de les olives. Tot serà com es feia fa 100 anys”, explica Insa.
Des que es va apostar pel Mercat Nadalenc, un dels actes més esperats i que més expectació desperta és l’encesa de les llums, dissabte per la tarda. Tota la plaça s’il·lumina, però destaca al centre l’imponent arbre de Nadal, que ha esdevingut l’epicentre de la fira. Este any, a més, han buscat un ambaixador de l’oli, serà Iñaki Ellacuria, que juntament amb les autoritats donaran la benvinguda a tothom a la fira. El regidor apunta que “amb la figura de l’ambaixador busquem un personatge rellevant que ens puga donar a conèixer, tant a la fira, com a l’oli que fem aquí, al Baix Aragó i, en concret, a Calaceit”. Un altre personatge que no faltarà a la cita, i que s’espera amb màxima il·lusió, sobretot per part dels més menuts de la casa, serà el Pare Noel. Que com cada any rebrà als xiquets per les tardes a la llotja.

Dissabte a la nit estarà amenitzada amb la música en directe de Los del Chimbao i Pablo Líquido. “Aquí ningú no s’avorrirà, hi haurà entreteniment per a tots els públics”, assegura el regidor.

I diumenge els firaires tornaran a obrir les parades d’artesania, de productes nadalencs i dels productors d’oli. De nou, hi haurà un taller de recuperació tradicional, en esta ocasió sobre l’elaboració del coc en mel. Segons explica el regidor, “aquí al poble una de les postres típiques que es feien quan s’acabava la collita de les olives era el ‘coc en mel’. Ara seguix agradant, però tots van al forn a buscar-lo i gairebé ningú no recorda com es fa. Per això este any farem el taller, per recuperar-lo i que la gent el puga tornar a fer a casa”. També es podrà provar durant tota la fira a l’estand de l’associació Kala-Zeyd. I, és clar, es podrà tastar també el primer oli, que segons les referències dels diferents productors que vindran, “s’està traient molt bon oli i d’una qualitat exquisida”.

Programa d’actes:

DIVENDRES, 08/12/2023
12:30h. Masterclass. Escola de Dj‘s a càrrec de Dj. Tites. Al poliesportiu.
A continuació ball amb la Sessió de música electrònica Puro Remember.
Zona de Foodtrucks per menjar.
19:00 h. Tradicional subhasta nadalenca a càrrec de l’Associació de Dones i consumidors Kala-Zeyd. Al poliesportiu.

DISSABTE, 09/12/2023
10.00 h. Obertura de la fira.
10:30h. Demostració de recollida d’olives de forma tradicional a la Bassa,
seguidament es portaran les olives a la Plaça Santiago Vidiella per procedir a la seu ventat i molta a càrrec de Biocalaceite.
S’entregarà una mostra d’oli als participants.
12.00 – 14.00 h. Vermut típic: Vine i degusta productes de la terra, a càrrec de l’AMPA de Calaceit. A la Llotja de l’Ajuntament
13.00 h. Programa de ràdio en directe a càrrec del grup de comunicació La Comarca.
16:00 h. Tancament de la fira.
18.00 h. Inauguració de la Fira a càrrec de l’Ambaixador de l’oli d’oliva de Calaceit, Iñaki Ellacuria i encesa de llums de Nadal. A la Plaça Espanya.
18.00 h. Xocolatada a càrrec de l’Associació de Dones i Consumidors Kala-Zeyd a l’Estand de l’Associació.
18:15h. Concert de l’escola de música. A la Plaça Espanya.
18:30h.. Arribada del Pare Noel, fes-te una foto amb el Pare Noel, a càrrec de l’AMPA de Calaceit. A la Llotja de l’Ajuntament
20.00 h. Tancament de la fira, es continuarà a la zona d’oci.
20.00 h. Actuació Musical dels Chimbao i Pablo Líquid, a càrrec dels Kintos’23 de Calaceit. Al poliesportiu.
Zona de Foodtrucks per sopar.

DIUMENGE, 10/12/2023
10.00 h. Obertura de la fira.
11:00 h. Demostració de l’elaboració del tradicional Coc a mel. A la Capella de
Sant Roc.
12:00 h. Concert de l’escola de música. A la Plaça Espanya.
12.00 – 14.00 h. Vermut típic: Vine i degusta productes de la terra, a càrrec de l’AMPA
de Calaceit. A la Llotja de l’Ajuntament. Es faran tallers de manualitats per als més petits.
13:00 h. Demostració i elaboració d’Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic amb el mètode tradicional a l’Estand de Biocalaceite. A la Plaça Santiago Vidiella.
17.00 h. Xocolatada a càrrec de l’Associació de Dones i Consumidors Kala-Zeyd a l’Estand de l’Associació.
18:00h– 20:00h. Arribada del Pare Noel, fes-te una foto amb el Pare Noel, a càrrec de l’AMPA de Calaceit. A la Llotja de l’Ajuntament
20.00 h. Tancament de la fira.

Notes:
– El recinte firal s’instal·larà des de la Plaça Santiago Vidiella passant pel carrer de l’Església, Plaça Espanya, carrer Major i finalitzarà al Poliesportiu.
– Hi haurà una zona de lleure que constarà d’una zona infantil, foodtrucks, barra de Kintos i música ambient al poliesportiu.
– L’Organització es reserva el dret d’alterar o suprimir qualsevol dels
actes, si les circumstàncies així ho exigixen.

Ho organitza: Ajuntament de Calaceit.

Mitjans