Logotips d'organismes oficials

La Diputació pose en marxa una línia d’ajudes per a impulsar nous multiserveis

Des de l'administració provincial expliquen que algunes consistoris, com ara Ràfels i Lledó, han mostrat interès en impulsar estos equipaments al seu corresponent municipi

El diputat Javier Ciprés, en un dels multiserveis que tenim repartits per la geografia provincial. Foto: DPT

Els consistoris que estiguen interessats en posar en marxa un multiservei rural al seu corresponent municipi ho podran demanar a través d’una línia de subvencions que ha impulsat la Diputació Provincial. En total, l’administració provincial ha tret una línia d’ajuda de 130.000 euros i se’n podran beneficiar els ajuntaments de pobles menuts i de barris rurals. Els consistoris sol·licitants podran rebre un màxim del 80% en gastos subvencionables, sempre que no se superen els 16.250 euros. Esta convocatòria es va publicar el passat 19 de juliol al Butlletí Oficial de la Província i es podran presentar sol·licituds fins al pròxim 19 d’agost. La línia d’ajuda va lligada a finançar obres, instal·lacions, equipaments i mobiliari a locals de propietat o ús municipal per a nous Multiserveis Rurals que no estigueren operatius abans de l’1 de gener del present 2024. Entre els municipis que estan interessats, tal com van avançar des de la Diputació, apareixen Ràfels i Lledó.

Javier Ciprés és el diputat delegat de Desenvolupament Territorial a Diputació, qui va concretar que «no podem tindre cap poble sense bar i sense tenda». Precisament, «estes ajudes apareixen» de cara a mantindre estos serveis als municipis més menuts. Unes ajudes que s’han ampliat a 130.000 euros, perquè «estem veient que n’hi ha molta demanda de nous multiserveis» al món rural. De fet, des de Diputació van concretar que «es crearan vuit multiserveis nous» a la província, i que se sumen al centenar d’espais que tenim repartits pel territori. Ciprés va recalcar que «els pobles menuts tenim un problema important amb el transport públic. Tindre la tenda oberta ja no sol és imprescindible per a la gent que viu al poble, sinó també per a tota aquella gent que passe estius sencers al seu poble d’origen i no té la possibilitat de desplaçar-se». D’aquí que és bàsic mantindre esta activitat comercial, «una prioritat» per a la Diputació Provincial.

Amb estos 130.000 euros per a nous multiserveis, la Diputació pretén arribar a totes les sol·licituds previstes. A les poblacions de Ràfels i Lledó, prèviament esmentades, s’hi afegirien Tramacastiel, Perales del Alfambra, Palomar de Arroyos, Torrecilla del Rebollar, Alcaine i el barri de Peñas Royas de Montalban. Una irrupció dels multiserveis que no només va lligada al despoblament, sinó també al problema del relleu generacional. De fet, i des de la Diputació, Javier Ciprés va recordar que «en estos moments hem firmat un conveni amb la Cambra de Comerç», i en el marc del conveni «tenim previst fer un estudi detallat de totes les activitats comercials que tenim als pobles: perruqueria, fontaneria, restaurants, obrers…» que inclourà també l’edat dels seus promotors. Ciprés va afegir que l’objectiu de l’estudi és analitzar la realitat de la província i plantejar una estratègia sòlida per a donar continuïtat i vida a totes aquelles persianes que es tanquen i que difícilment es tornen a obrir.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Javier Ciprés, diputat a la província:

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans