Logotips d'organismes oficials

La restauració del Castell de Vall-de-roures identifica noves restes i recupera les façanes

La fortalesa registra una baixada del 13% de visitants a pesar que aumenten els turistes del principal grup d'edat

S'està realitzant la instal·lació elèctrica i la recuperació de les parts derruïdes del edifici. | Foto: M.Jiménez

La restauració del castell de Vall-de-roures passa per un dels seus moments més importants. La gran façana del monumental castell de la localitat no es podrà contemplar durant unes setmanes deixant així a locals i turistes sense la imatge més contemplada del municipi. Les parets del castell lluïxen ja cobertes per bastides en ple procés de restauració de l’edifici. Les façanes del castell s’estan llimpiant íntegrament des de fa uns mesos recorrent el perímetre de l’edifici en diferents períodes de temps. Unes labors que van començar fa unes setmanes però que han arribat recentment a la seua part més vistosa.

El procés de restauració actual està actuant en diversos espais de manera simultània. A més de a les façanes, s’està realitzant la instal·lació elèctrica i la recuperació de les parts derruïdes del gran edifici. Estes actuacions s’emmarquen en l’última fase de millores en la restauració contemplada en el Pla Director. A més, en este últim període de recuperació, s’han descobert noves troballes. A la part de les bodegues del castell, s’han identificat restes d’una antiga coberta les teules de la qual s’analitzaran en la Universitat Autònoma de Madrid.

Les obres d’estes fases acabaran al novembre del 2021 segons el que es preveu. Posteriorment, la Fundació Valderrobres Patrimonial ja ha previst noves millores o actuacions que revalorassen l’edifici. Entre elles, es troba la reconversió dels soterranis situats davall del pati d’armes de la fortalesa, que es pretén convertir en un espai museístic. L’espai, de més de 500 m2 serà un espai arqueològic en el qual s’explicarà el procés de reconstrucció de l’Església del Castell i les noves troballes i peces dels dos monuments. “A més de la part arqueològica hi haurà dos grans maquetes de quatre metres d’amplària dels dos edificis”, va assegurar Manolo Siurana, Director de la Fundació Valderrobres Patrimonial. Després d’estes obres, la Fundació escometrà l’adaptació de la visita a l’espai i la transformació dels documents explicatius.

Les dos primeres fases, corresponents al pati d’armes i la comunicació en un passadís entre l’Església i el Castell i l’accés a les almenes i el pas de ronda, van concloure l’any passat. Unes millores que formen part del “més espectacular de cara al visitant”, tal com va explicar Siurana.

En total, un milió i mig d’euros que s’invertiran en l’edifici gràcies al 1,5% Cultural, el Fons d’Inversions de Terol i subvencions privades que costejaran les obres en la seua majoria. La Fundació i l’Ajuntament de Vall-de-roures també invertiran fons propis en la nova cara del castell. “La Fundació invertirà almenys 600.000 euros en la recuperació”, va assegurar el director de la Fundació.

Video Thumbnail

Obres Castell Valderrobres

La restauració del castell de Vall-de-roures passa per un dels seus moments més importants. La gran façana del monumental castell de la localitat no es podrà contemplar durant unes setmanes deixant així a locals i turistes sense la imatge més contemplada del municipi. Les parets del castell lluïxen

Baixada important de visites en l’edifici
La restauració, unida a la pandèmia desembocada per la COVID-19, han deixat una temporada amb baixos números a l’edifici. “Ho hem viscut, com tothom, en incertesa”, va assegurar el director. El castell va estar tancat al públic durant 100 dies que “van ser en les dates més importants per a les visites exceptuant el mes d’agost”. Setmana Santa i els mesos previs a l’estiu deixen any a any xifres significatives per a la fortalesa.

Els números registren una baixada d’un 13% de públic general. Un 35% de les visites de majors de 65 anys s’han perdut encara que les visites del grup més gran de turistes, d’entre 12 i 65 anys han augmentat enguany. Els grups de més de 20 persones s’han reduït per complet amb la situació actual. La població estrangera, que l’any passat va ser el 10% del total, enguany tan sols ha reflectit un 1% dels visitants.

PAULA VIVER
Mitjans