Logotips d'organismes oficials

Tindrem ‘Matarranya Íntim’ este juliol i se celebrarà a Fórnols

La direcció del projecte treballa en una programació que mantindrà l'essència del festival, respectant les recomanacions sanitàries

La programació està pràcticament tancada, amb un total de 10 companyies. | Foto: M. Martí

Bones notícies per a la cultura del Matarranya. I és que la direcció del projecte d’arts escèniques Matarranya Íntim ha confirmat que s’està treballant en la programació d’enguany, i que està prevista per a l’últim cap de setmana de juliol al municipi de Fórnols. Així ho ha confirmat Jacobo Julio, director del projecte, en una entrevista a Matarranya.Media. En este sentit, el director del projecte d’arts escèniques va concretar que “ja teníem molta feina avançada, perquè l’any passat vam haver de cancel·lar el festival i teníem tota la programació pactada i els escenaris escollits”. El projecte va quedar en stand-by per la pandèmia. Però la previsió és rescatar l’Íntim per al mes de juliol, recuperant d’esta manera “un festival que pensem que ha estat un revulsiu per a la nostra comarca”.

La programació del Matarranya Íntim d’este estiu està pràcticament tancada, i en total estan previstes un total de 10 companyies. Tindrem una actuació d’obertura del festival i una de clausura, així com vuit peces de sessió contínua que es podran seguir al llarg d’eixe cap de setmana. En este sentit, Jacobo Julio va considerar que “hem recuperat les companyies que l’any passat no van poder estar a Fórnols”, i que “tenien moltes ganes de vindre”. Sobre el retorn de la vida cultural al Matarranya, el director de l’Íntim va defensar que “el que s’ha vist és que els teatres són els llocs més segurs on es pot anar. Te prenen la temperatura abans d’entrar, hi ha molta neteja, tens gel, es respecten les distàncies de seguretat i estem tots en mascareta”. En definitiva, un clam per la cultura segura.

Recomanacions sanitàries
Un dels aspectes que més està cuidant la direcció del festival són les recomanacions sanitàries a l’hora de celebrar les actuacions. De fet, Jacobo Julio va apuntar que “no tots els espais íntims necessàriament han de ser una bodega, una capella o la presó del poble”. De fet, “l’any passat teníem pensada una actuació a la presó que, és obvi, hem descartat”. D’aquí que el Matarranya Íntim està adaptant la programació en nous espais. “Hem buscat espais que siguen fàcilment ventilables i també hem preparat alguns espais oberts”. Enguany no tindrem actuacions en una habitació o en un menjador de casa, “però seran espais molt recollits que, estem convençuts, seran igual d’íntims”. Entre ells, un Lázaro a ritmes de cultura urbana que es prepararà en un carreró, o la guanyadora del Cabanyal Íntim, Las Mañas, pensada en un mirador.

Esta nova edició del Matarranya Íntim se celebrarà a Fórnols, que era el municipi que es va quedar sense festival l’estiu passat. Al respecte, Jacobo Julio va considerar que “tot i que Fórnols és un dels pobles més menuts del Matarranya, allí hi viu un col·lectiu de gent molt activa i cadascuna d’elles val per deu”. Al llarg d’estos anys, el festival Matarranya Íntim ha portat infinitat de companyies a diferents municipis de la nostra comarca. I és que una de les particularitats del festival és el seu caràcter itinerant, de tal manera que cada edició s’ha celebrat en un municipi diferent. Tot i que encara falten alguns detalls del festival d’arts escèniques, una cosa quede clara: que el Matarranya Íntim torne. I serà l’últim cap de setmana del mes de juliol.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans