Logotips d'organismes oficials

La Dona Pena-rogina recupere l’excursió al toll de Sant Joan

A Pena-roja tenen com a tradició rentar-se la cara al riu Tastavins durant la mitjanit de Sant Joan. És la primera acció que l'associació de dones fa des de l'inici de la pandèmia

Video Thumbnail
La Dona Pena rogina recupere l'excursió al toll de Sant Joan
Enguany, sí. L'associació de la Dona Pena-rogina va recuperar la passada Nit de Sant Joan la tradicional excursió a la Marededéu de la Font. I és que al poble tenen com a ritual màgic rentar-se la cara al Tastavins la nit més curta de l'any. D'esta manera, conservem la nostra bellesa i ens mantenim

Enguany, sí. L’associació de la Dona Pena-rogina va recuperar la passada Nit de Sant Joan la tradicional excursió a la Marededéu de la Font. I és que al poble tenen com a ritual màgic rentar-se la cara al Tastavins la nit més curta de l’any. D’esta manera, conservem la nostra bellesa i ens mantenim ben forts. Prop de 50 persones van participar en esta tradició, eixint a les 10 de la nit des de la plaça major en direcció a l’ermita. Una vegada a la Marededéu de la Font, es va fer una mica de tertúlia i es va repartir cafè i coca de Sant Joan entre tots els assistents. En arribar la mitjanit, complint la tradició, alguns assistents es van rentar la cara al toll de Sant Joan per a conservar la bellesa i la salut per als pròxims 12 mesos.

Engracia Saura és la presidenta de la Dona Pena-rogina i va apuntar que «al poble tenim la tradició de baixar al toll de Sant Joan. Fa molts anys que organitzem una excursió nocturna a l’ermita, i l’associació de la Dona porte una mica de cafè, coca i refrescs i fem tertúlia a la Marededéu». La tradició oral diu que per a mantindre la salut i la bellesa «les dones es rentaven la cara per Sant Joan abans que eixís el sol, i per això ho fem a la mitjanit». Una excursió que alguns veïns del poble també van aprofitar per a collir les nous per a fer el tradicional vi de nous. La tradició oral diu també que les nous per a fer vi s’han de collir per Sant Joan, i que estes han de ser en número imparell. D’altres van aprofitar per a demanar desitjos, que van escriure en un paper i després van
cremar conjuntament.

L’excursió nocturna al toll de Sant Joan del riu Tastavins ha segut la primera activitat que ha impulsat la Dona Pena-rogina des de que es va declarar la pandèmia per la covid-19 el passat mes de març de l’any 2020. Una proposta que, com es pot fer a l’aire lliure i es poden mantindre les distàncies de seguretat, es va celebrar sense cap problema.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans