Germán López i Marián Sanz, distingits amb el reconeixement al Col·leccionisme 2021
La Fundació López-Sanz compta amb una galeria sobre l'art dels anys 80 a Queretes
El Gremi de galeristes de Catalunya ha atorgat el seu premi anual al Col·leccionisme 2021 a Germán López i Marián Sanz, que ostenten una galeria d’art a Queretes. La seua fundació
s’ha especialitzat en l’art espanyol contemporani de la dècada dels 80 i compten amb una col·lecció de 150 obres d’uns 100 artistes diferents, 29 dels quals han aconseguit el premi nacional a les Belles Arts.
El matrimoni López-Sanz, ell extremeny, ella aragonesa, establerts a Barcelona i amb la galeria al Matarranya, s’han emportat la distinció al col·leccionisme que dona el Gremi de galeristes de Catalunya. Un premi que és un reconeixementment a la llarga trajectòria d’esta parella en el món del col·leccionisme. El matrimoni està molt content amb una distinció que no s’esperaven. Tal com a explica Germán López: “El premi va ser una sorpresa. Primer vaig pensar que m’estaven prenent el pèl. Vaig comprar el primer quadre el 1976, fa 45 anys, i mai havia pensat que em podrien donar un premi per col·leccionar. Una cosa que m’encanta i que he pogut fer gràcies a treballar molt i al fet que la meua dona també ha ajudat”.
A través de la seua fundació volen donar una visió del que va ser l’art plàstic espanyol de la dècada dels 80, amb treballs de pintura, escultura i fotografia. Es tracta d’un art cosmopolita que va trencar amb la línia de la pintura tradicional espanyola d’anys anteriors. Va ser una època d’eclosió artística propiciada per la fi de la dictadura. López definix així l’estil d’aquella època: “pintaven sense complexos, pintaven el que els venia de gust. A més, hi havia una explosió de color, que es pot apreciar en esta col·lecció, i que no s’havia produït fins aleshores en la pintura espanyola”.
La col·lecció López-Sanz oferix una acurada selecció de les generacions nascudes entre els 40 i 50. Es poden apreciar pintures de neofiguració, abstracció o obres inspirades en el còmic, així com escultures que incorporen materials que no s’havien usat mai abans en art. Pel que fa a la fotografia, es va allunyar de la seua funció documental per endinsar-se en una vessant més creativa. Es poden veure obres de Quejido, Aguirre, García Sevilla, García Alix, Broto, Chancho o Lootz, entre molts altres. Passejar pels tres pisos amb què compta la galeria és tota una experiència per als sentits i un viatge immersiu a la història recent de l’art contemporani. “És una col·lecció divertida, on t’ho pots passar bé si t’agrada l’art i que pot ser tot un descobriment”, comenta López.
La galeria, situada al centre de Queretes, està tancada des que va arribar la pandèmia, i s’obre només puntualment sota demanda. Des de la fundació esperen poder reprendre tan aviat com es puga l’activitat habitual, on a més a més de mostrarla exposició permanent, anualment preparaven una mostra temporal. Des de la fundació ara estan buscant una institució oficial aragonesa que es puga fer càrrec i mantindre la col·lecció, amb la condició innegociable que es quede a Queretes. “Jo em vaig enamorar de la meua dona, que és del Matarranya, i del Matarranya. I vull que es quede aquí” va concloure Germán López.