Logotips d'organismes oficials

Comarca pose en marxa una nova edició dels concursos fotogràfics

A les categories habituals se li sumen dos premis especials. Per un costat estarà 'Vistes de la comarca des dels seus cims', i per l'altre, 'Escuts en portes, finestres i fatxades'

Video Thumbnail
Concurs fotografic Comarca del Matarranya
L'àrea de Cultura de Comarca del Matarranya ha posat en marxa una nova edició dels seus concursos fotogràfics. En concret, i mantenint la línia dels últims anys, s'ha obert la modalitat natural d'Entorn, Paisatge i Medi Ambient i la modalitat més etnogràfica de Valors del Matarranya. Cada modalitat

L’àrea de Cultura de Comarca del Matarranya ha posat en marxa una nova edició dels seus concursos fotogràfics. En concret, i mantenint la línia dels últims anys, s’ha obert la modalitat natural d’Entorn, Paisatge i Medi Ambient i la modalitat més etnogràfica de Valors del Matarranya. Cada modalitat tindrà tres categories. En la primera modalitat tindrem la categoria de ‘Entorn i paisatge’ i la categoria de ‘Fauna’, així com un premi especial que enguany s’ha titulat Vistes de la comarca des dels seus cims. En la segona modalitat trobem tres categories més. Per un costat, ‘Oficis, tradicions i festes populars’, per un altre ‘Arquitectura popular’, i un premi especial a Escuts en portes, finestres i fatxades. Les bases del concurs es poden consultar en la pàgina web comarcamatarranya.es, i el temps per a presentar les propostes fotogràfiques finalitze el pròxim 13 d’octubre.

Arturo Queral, tècnic de Comarca, va concretar que «són uns concursos fotogràfics que tenen bastanta participació. L’any passat vam tindre rècord de participants i solem tindre una mitjana d’unes 150 fotografies per edició». Instantànies, algunes d’elles, d’una gran qualitat, i que solen posar les coses una mica complicades al jurat. «Tenim un jurat molt tècnic», va recalcar Queral. «Està format per tres experts en fotografia. I la realitat és que hi ha fotografies que són de molt bona qualitat, i a vegades el jurat té dificultats per a triar la millor». També «hi ha fotografies que ens sorprenen molt», bé perquè han segut agarrades des d’una perspectiva molt original, quan ens referim al paisatge o al patrimoni, bé perquè s’ha fotografiat animals «que tenim poc vistos», va dir Queral. En les categories especials també se solen presentar imatges bastant originals. Enguany versen sobre panoràmiques i heràldica.

En relació als premis, cada una de les quatre categories fotogràfiques entregarà tres distincions. Tenim un primer premi de 300 euros, un segon premi de 150 euros, i un tercer de 75 euros. Les dos categories especials tenen un únic premi, que serà de 100 euros cadascun. Pel que fa als participants, i després d’una trajectòria de més de 15 anys d’estos concursos, Queral va apuntar que «tenim un perfil variat. És un concurs fotogràfic que en els seus orígens la majoria de participants eren d’aquí, del Matarranya. Però s’ha anat obrint, i des de fa uns quants anys tenim participants de pobles de la vora i també visitants del Matarranya, que aprofiten la estada pel nostre territori, fan fotografies i després les presenten al concurs». Les fotografies premiades passaran a l’arxiu fotogràfic de Comarca del Matarranya, que els podrà donar ús promocional, sempre fent menció a l’autor.

Al mateix temps, i si la pandèmia ho fa possible, les obres participants al concurs fotogràfic formaran part d’una exposició itinerant que recorrerà aquells pobles del Matarranya que ho demanen. L’any passat, però, i a causa del coronavirus, la ruta expositiva no va ser possible, tot i que des del Consell Comarcal es va organitzar una visita virtual per les fotografies participants a les diferents categories i modalitats. Recordem que el dia límit per a presentar les propostes fotogràfiques acabarà el 13 d’octubre, i que per a presentar les imatges s’han de seguir una sèrie de bases penjades a la pàgina web de la Comarca. Pel que fa a l’entrega de premis, Queral va recordar que «tenim de costum celebrar-la durant la Fira dels Recursos Naturals de Ràfels». L’any passat es va fer una entrega virtual, un format que segurament es repetirà enguany.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans