Logotips d'organismes oficials

‘Temps de Franja’, Carrégalo y Vidal, distingits en els ‘Desideri Lombarte’

Massalió acull l’edició 2021 d’uns premis que reconeixen la divulgació i promoció del català d’Aragó

Video Thumbnail
'Temps de Franja', Carrégalo y Vidal, distingits en els 'Desideri Lombarte'
Massalió va acollir el dissabte 25 de setembre l'acte d'entrega dels premis 'Desideri Lombarte 2021', uns reconeixements que impulse el Govern d'Aragó a través de Política Lingüística i que en esta edició han distingit a la publicació Temps de Franja i als activistes culturals José Antonio Carrégalo

Massalió va acollir el dissabte 25 de setembre l’acte d’entrega dels premis ‘Desideri Lombarte 2021′, uns reconeixements que impulse el Govern d’Aragó a través de Política Lingüística i que en esta edició han distingit a la publicació Temps de Franja i als activistes culturals José Antonio Carrégalo, natural de Mont-roig, i Pasqual Vidal i Figols, fill de Massalió. Un acte que va conduir la musicòloga del Matarranya Margarita Celma i que va estar presidit, entre altres, pel conseller de Cultura i Educació, Felipe Faci, i pel director general de Política Lingüística del Govern d’Aragó, José Ignacio López Susín. Un acte molt solemne i al qual van assistir més de 100 persones, entre ells els familiars de Vidal i Carrégalo, recentment desapareguts, i l’equip de redacció de la publicació ‘Temps de Franja’. A l’acte també van assistir l’alcaldessa de Mont-roig Gloria Blanc, poble natal de Carrégalo, i l’alcalde de Massalió, Rafa Martí, poble natal de Vidal i amfitrió de la gala. L’acte també va comptar amb la música del grup del Matarranya Ya babé, que va interpretar diferents cançons que incorporen poemes de Desideri Lombarte, com ara Sorolla’t, Torneu-me-la o I jo què sóc? L’entrega dels premis Desideri Lombarte 2021 va ser molt emotiu, i el conseller de Cultura va ser l’encarregat de tancar un acte, amb una intervenció en la qual va destacar que “les llengües són un ric patrimoni dels aragonesos i és deure dels poders públics protegir-les, difondre-les i defensar-les”. Després dels parlaments de tots els reconeguts, l’acte es va tancar amb una foto de família damunt de l’escenari.

Desideri Lombarte
Nascut a Pena-roja, a la comarca del Matarranya (1937-1989), Desideri Lombarte, va ser un dels escriptors contemporanis més importants de la literatura en català d’Aragó. Destaque per la seua obra poètica, sobretot per antologies com Ataüllar el món des del Molinar, tot i que va practicar altres gèneres literaris, com la novel·la i el teatre. De fet, en destaque la recreació dramaturga de la Rogativa de Vallibona. L’Instituto de Estudios Turolenses acabe de publicar una nova antologia i que amb molta probabilitat es portarà al territori

Text: RUBÉN LOMBARTE
Vídeo: MARTA JIMÉNEZ
Mitjans