Logotips d'organismes oficials

Calaceit serà seu d’un ‘Festival Aragón Negro’ amb molt de sabor a Matarranya

La capital cultural de la comarca va fer pública la seua incorporació a l'edició de 2022, amb actes literaris i la presència d'escriptors de talla nacional

L'acte cultural es va celebrar el passat 13 de novembre a la sala de plens del consistori. | Foto: R. Lombarte

Calaceit s’incorporarà el pròxim 2022 al Festival Aragón Negro (FAN). Així es va fer públic en l’acte cultural celebrat el passat 13 de novembre a la sala de plens del consistori, i que entre altres va reunir al director del festival, el periodista i escriptor Juan Bolea, així com la poetessa premi nacional Raquel Lanseros. En concret, la capital cultural del Matarranya albergarà diferents propostes literàries en el marc del FAN 2022, i que en el cas de Calaceit farà parada durant el pròxim mes de juliol. Tot i que la programació encara està per tancar, el director del festival va concretar que la intenció és portar plomes de talla nacional, com ara Teresa Viejo, a qui se li ha sol·licitat l’encàrrec de recitar a la generació del 27. La intenció del festival és també treballar amb el dinàmic Club de Lectura que té Calaceit, el qual s’ha llegit recentment una de les obres de gènere negre del mateix Juan Bolea.

La poetessa premi nacional Raquel Lanseros durant el recital a Calaceit. | Foto: R. Lombarte

Precisament, el director del festival va recalcar que «avui estem a Calaceit per a viure la presentació d’esta nova seu, anunciant al mateix temps la programació del pròxim any i vivint el recital poètic de Raquel Lanseros, que és una de les veus més profundes i reconegudes de la poesia espanyola contemporània». Juan Bolea va tindre paraules d’agraïment cap a Calaceit. «Per a mi és un gran orgull portar aquí un pessic de cultura, però crec que també rebrem molt de Calaceit, de la seua gent, del seu club de lectura i de la seua biblioteca». De fet, Juan Bolea va destacar el pes cultural que ha tingut històricament Calaceit, i va fer menció a figures de prestigi vinculades a la població, com ara José Donoso, Teresa Jassà o Ángel Crespo. De fet, «Calaceit, amb el seu gran pes i pòsit cultural, serà una seu molt important per a Aragón Negro», va entendre Juan Bolea.

L’acte de presentació de la nova seu del FAN va estar presidit per l’alcaldessa de Calaceit, Carlota Núñez, i pel regidor de Cultura, José Manuel Anguera, que van ser els encarregats de donar la benvinguda tant als artistes com al públic assistent. Precisament, Anguera va valorar la incorporació de la població al Festival Aragón Negro, entenent que «Calaceit té una llarga trajectòria i tradició culturals, tant en el món de la lletra com en el de la pintura i l’escultura». De fet, des de l’ajuntament van explicar que «durant els anys 70 i inicis dels anys 80 Calaceit va viure un boom cultural important. Aquí van arribar a viure figures com Donoso, Ràfols-Casamada, Ángel Crespo, editors com los Gilis, pintors plàstics, escultors… Vam tindre un conjunt d’artistes que, molt probablement, es van inspirar en Calaceit per a fer la seua obra», va afegir Anguera. La incorporació al FAN 2022 vol rescatar este passat cultural de Calaceit.

Des de l’organització del festival van apuntar també que la intenció és treballar de la mà del Club de Lectura, de manera que es puguen viure trobades entre lectors i escriptors per a parlar sobre el contingut de les seues obres.

R. LOMBARTE
Mitjans