Logotips d'organismes oficials

La professora Pepa Nogués, Premi Franja pel seu treball per la llengua

Calaceit va albergar l'acte de clausura de les Jornades Culturals que impulse l'associació ASCUMA

Video Thumbnail
20211213 Premi Franja Ascuma Pepa Nogues 1
La sala de plens de l'ajuntament de Calaceit va albergar el passat 7 de desembre la clausura de les Jornades Culturals del Matarranya. Una cloenda que va constar d'una xarrada impulsada per Joan Josep Moreso i de l'entrega del Premi Franja 2020. Enguany, este reconeixement ha recaigut en la figura d

La sala de plens de l’ajuntament de Calaceit va albergar el passat 7 de desembre la clausura de les Jornades Culturals del Matarranya. Una cloenda que va constar d’una xarrada impulsada per Joan Josep Moreso i de l’entrega del Premi Franja 2020. Enguany, este reconeixement ha recaigut en la figura de la professora Pepa Nogués, a la qual s’ha distingit pel seu paper en defensa de la llengua. L’acte, que van obrir Joaquim Monclús com a president de l’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA) i José Manuel Anguera, tinent d’alcalde de Calaceit, va reunir a amics, coneguts, alumnes i familiars de la Pepa Nogués, la qual es va mostrar molt emocionada en rebre este premi. Artur Quintana, com a president de la Iniciativa Cultural de la Franja, va ser la persona encarregada d’entregar esta distinció.

La mateixa Pepa Nogués va considerar que «havia sentit tocar campanes, però és un premi que m’emociona molt. Este premi és una gran responsabilitat perquè segurament hi ha molta gent que s’ho mereix tant o més que jo». Nogués, professora de català al IES Matarraña i veïna de La Portellada, va apuntar que «l’escola és la base de tot». Per tant, «si la llengua no està a les escoles, el seu futur serà molt difícil», i més en un món tan global. Al respecte, la professora de secundària va entendre que «si la llengua no té un paper actiu, a poc a poc anirà retrocedint en el seu ús». Una cosa que s’està començant a detectar entre la comunitat més jove. «Tot veí pot anar a un parc i escoltar en quina llengua parlen els xiquets entre ells. I la llengua majoritària, dels 12 anys per avall, és el castellà».

Durant l’acte de clausura de les Jornades Culturals que impulse ASCUMA, Nogués va agrair a totes les persones i entitats que treballen per la llengua, a les quals les hi va donar un obsequi elaborat per Casa Pallarès d’Arnes. Durant tots estos mesos, intercalant activitats presencials i activitats en streaming, des d’ASCUMA han dissenyat un programa molt variat de xarrades i iniciatives culturals. De fet, des de la mateixa associació no descarten repetir esta experiència i que les jornades, que en edicions anteriors es concentraven en dos dies, tinguen una durada més llarga.

R. LOMBARTE
Mitjans